Hunt elmondta: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) felülvizsgált modellszámításai azt valószínűsítik, hogy a GDP-érték az idén 0,2 százalékkal csökken éves összevetésben.

Fotó: AFP

Ez erősen javított prognózis, hiszen 

az OBR ősszel kiadott előző becslésében 2023-ra még 1,4 százalékos gazdasági visszaesés szerepelt.

A pénzügyminiszter szerdai alsóházi előterjesztése után az OBR részletes lebontásban is közzétette új előrejelzését. Ebben az szerepel, hogy 2023 első negyedévében a brit hazai össztermék 0,4 százalékkal visszaesik ugyan a tavalyi utolsó negyedévhez képest, de az idei második negyedévben várhatóan stagnál – vagyis nem növekszik, de nem is csökken –, és az év második felében növekedésnek indul.

Mindez együtt eredményezi a korábban vártnál jóval sekélyebb ívű, 0,2 százalékos egész évi idei GDP-csökkenést.

Az OBR által 2023 egészére várt visszaesés nincs ellentmondásban Jeremy Hunt pénzügyminiszter kijelentésével, amely szerint a brit gazdaság az idén elkerüli a recessziót, az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján ugyanis egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik. E definíció alapján a brit gazdaság szűken ugyan, de valóban elkerüli a recessziót, ha az OBR előrejelzése beválik, hiszen az elemzőcég nem jósolja szerdai prognózisában, hogy az idén bármelyik két egymás utáni negyedévben csökkenne a brit hazai össztermék.

Ugyanígy – és ugyanilyen szűken – kerülte el a technikai recessziót Nagy-Britannia tavaly is: 

2022 harmadik negyedévében a brit GDP-érték 0,3 százalékkal csökkent, a negyedik negyedévben viszont stagnált.

A vártnál erőteljesebb brit növekedési lendületet a legutóbbi vállalati aktivitási adatok is jelezték.

Hiába javul a helyzet, elmaradhat a pénzszórás a briteknél

Jeremy Hunt tavaszi költségvetési intézkedéseinek középpontjában várhatóan a gazdaság élénkítése lesz. Szakértők szerint a büdzsé visszafogott mértékben tartalmaz majd jóléti intézkedéseket, annak ellenére is, hogy az elmúlt hónapokban sztrájkok tömkelege bénította meg a szigetországot.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) februárban meredek ívben, 53,1-re emelkedett a januárban kimutatott 48,5-ről.

Az 50-et meghaladó BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 53,1-es februári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének jó ütemű fellendülésére vall.

A februári kompozit BMI-indexen belül a brit gazdaság teljesítményének 80 százalékát szolgáltatási szektor nyújtotta a fő felhajtóerőt: 

az ágazat aktivitási mérőszáma a januári 48,7-ről 53,5-re emelkedett a múlt hónapban.

Az OBR szerdai prognózisa szerint a belátható előrejelzési távlatban már egész éves növekedések várhatók a brit gazdaságban: a cég 2024-re 1,8 százalékos, 2025-re 2,5 százalékos, 2026-ra 2,1 százalékos, 2027-re 1,9 százalékos GDP-bővülést valószínűsít.

Az új előrejelzésben szerepel az is, hogy az – amely négy évtizede először 10 százalék felett jár – az idén a jelenlegi ütem harmadára lassul: az OBR várakozása szerint a tizenkét havi brit infláció 2023 végén 2,9 százalék lesz.