A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet németországi gazdasági hangulatindexe a márciusi felmérésben 13 pontra csökkent a várakozások terén. Ez 15,1 ponttal alacsonyabb az előző havi értéknél.

Fotó: AFP

A ZEW hangsúlyozza, hogy a várakozások még mindig a pozitív tartományban vannak, a németországi gazdasági helyzet megítélése csak kismértékben romlott. A pénzpiaci szakértők az euróövezet kapcsán sem látják optimistán a jövőt: ez a mutató 19,7 ponttal, 10 pontra esett vissza. A legnagyobb mértékű zsugorodás az Egyesült Államokban volt megfigyelhető, itt az index 26,8 ponttal, –15,1 pontra mérséklődött, míg Kínában 7,1 ponttal, 45,2 pontra csökkent.

A nemzetközi pénzpiacok erős nyomás alatt vannak, ez a nagyfokú bizonytalanság a ZEW gazdasági hangulatmutatójában is tükröződik

 – jelentette ki Achim Wambach, a gazdaságkutató intézet elnöke a felmérés eredményét kommentálva. Hozzátette: a biztosítási ágazatra vonatkozó becslések is jelentősen visszaestek, valamint a bankszektor megítélése is jelentősen romlott, bár még mindig enyhén pozitív. Ellenben a telekommunikációs és az informatikai szegmens véleményezése kismértékben nőtt, míg az autóipar megítélése mérséklődött. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az OECD szerint javultak a világgazdasági kilátások novemberhez képest, amit az mérséklődésével és a kínai zéró-Covid-politika kivezetésével magyarázott a szervezet.

Egy nap alatt meghódította a német elitjét az Ukrajnát felfegyverző cég

Jókora ralival debütált a német blue chip részvényindexben, a DAX 40-ben a Rheinmetall, amelynek az árfolyama 5 százalékkal, egészen 250 euró közelébe drágult hétfő délután, ezzel pedig a legjobban teljesítő komponense volt az első számú részvénykosár mezőnyének. A 4iG nagytulajdonosaként is ismert, de hazánkban fegyveripari beruházóként is tevékeny védelmi ipari társaság a Fresenius Medical Care-t szorította ki a frankfurti börze elitmezőnyéből.