Jókora ralival debütált a német blue chip részvényindexben, a DAX 40-ben a Rheinmetall, melynek árfolyama 5 százalékkal, egészen 250 euró közelébe drágult hétfő délután, ezzel pedig a legjobban teljesítő komponense volt az első számú részvénykosár mezőnyének.

Abu,Dhabi,,Uae,-,Feb.22.2017:,Rheinmetall,Leopard,2,Pl,Main Abu Dhabi, UAE - Feb.22.2017: Rheinmetall Leopard 2 PL main battle tank for Polish armed forces in IDEX 2017
Fotó: Shutterstock

A 4iG nagytulajdonosaként is ismert, de hazánkban fegyveripari beruházóként is tevékeny védelmi ipari társaság a Fresenius Medical Care-t szorította ki a frankfurti börze elitmezőnyéből. 

Az orosz–ukrán háborúval egész Európában újra előtérbe kerültek a védelmi beruházások, ennek egyértelmű nyertese a düsseldorfi központú vállalat, melynek megrendelései az év elején már bő 30 milliárd euróra híztak. Ez az árfolyamban is megmutatkozik, idén már 33 százalékos ralit tudhat maga mögött a a társaság piaci kapitalizációja pedig mostanra meghaladta a 10 milliárd eurót. Az elemzők kifejezetten derűlátók a folytatást illetően is.

A katonai felszerelések iránti növekvő kereslet és a bővülő védelmi kiadások Németországban és más NATO-országokban vonzó középtávú potenciált jelentenek a vállalat számára

– hangsúlyozta Holger Schmidt, a DZ Bank elemzője a Reutersnek. David Perry, a JPMorgan amerikai bank elemzője hétfőn 265-ről 310 euróra emelte a Rheinmetall-részvények célárát. Ez további 25 százalékos ralit jelenthet a blue chip indexben ma debütáló cég piacán. 

A Rheinmetall árfolyama 2023-tól
 

Az amerikai nagybank arra alapozza optimizmusát, hogy szerinte a német társaság az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások fő haszonélvezője lehet. Ezen túlmenően a DAX indexbe kerülés is lökést adhat a részvényárfolyamnak, mivel egyes befektetők számára ismét érdekesebbé válhat így a papír.