A világgazdaság az idén 2,6 százalékkal bővül a tavalyi 3,3 után, jövőre pedig 2,9 százalékkal gyorsul – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetének (OECD) legfrissebb előrejelzéséből. Ez enyhe emelkedés az OECD novemberi gazdasági kitekintésében szereplő 2,2 százalékos idei évre vonatkozó becsléséhez képest.

An employee at a workstation on the assembly line at the Atom Power headquarters in Huntersville, North Carolina, US, on Friday, Jan. 27, 2023. Atom Power says its smart circuit breaker will make charging electric cars as cheap and easy as using Wifi.
Fotó: : Rachel Jessen / Bloomberg via Getty Images

A párizsi székhelyű szervezet szerint az átlagot meghaladó módon, 5,3 százalékkal gyorsul Kína, a távol-keleti óriás jövőre pedig 4,9 százalékkal bővülhet. Ez meghaladja a novemberi 4,6, illetve 4,1 százalékos előrejelzést. Az indiai gazdaság az idei 5 százalék után 2024-ben 7,7, százalékkal bővül. Szintén jól teljesít majd Indonézia (4,7 százalék), Törökország (2,8) és Szaúd-Arábia (2,6) is 2023-ban.

Ezzel szemben Európa és az Egyesült Államok gyengébben fog muzsikálni.

Az amerikai gazdaság az idén 1,5, míg jövőre csak 0,9 százalékkal nő. Európa legnagyobb gazdasága, Németország ebben az évben 0,3 százalékával épphogy elkerüli a recessziót, viszont 2024-ben már 1,7 százalékkal gyorsul. Az Egyesült Királyság gazdasága 0,2 százalékos zsugorodásra számíthat, jövőre pedig 0,9 százalékos emelkedésre. Az euróövezet kilátásai is javultak az energiaárak csökkenésének köszönhetően, és a 20 országot tömörítő blokkban az idén 0,8, 2024-ben 1,5 százalékos növekedést várnak. A szervezet korábban 0,5, illetve 1,4 százalékos emelkedést prognosztizált.

Az OECD az idei javulást az mérséklődésével és a kínai zéró-Covid-politika kivezetésével magyarázta.

Az infláció a 20 legfejlettebb gazdaságot tömörítő csoportban a tavalyi 8,1-ről az idén 5,9 százalékra, 2024-re pedig 4,5-re csökken, ami több központi bank kamatemelése ellenére jóval a célértékek felett marad. Az OECD szerint a magasabb kamatlábak kockázatot jelentenek, példaként említik a Silicon Valley Bank közelmúltbeli összeomlását. A szervezet úgy véli, hogy az irányadó kamatlábak az Egyesült Államokban 5,25-5,5, az euróövezetben és az Egyesült Királyságban pedig 4,25 százalékon tetőznek.

Európa is megijedt a bankok miatt, nyugtat az MNB és az OTP, az EKB-nak nem sikerült

Már szerdán nagy nyomás nehezedett a svájci kormányra és a jegybankra, hogy dobjanak mentőövet az európai bankszektort mélybe rántó Credit Suisse bankháznak. A globális bankpánikot a múlt héten elindító SVB-csőd egész meglepő lépésre késztette a tengerentúli szabályozókat, amennyiben felső korlát nélküli védelemben részesítették a pórul járt bankbetéteseket.