Nemzetközi gazdaság

Orosz–ukrán háború 391. nap – friss hírek

A kínai elnök Moszkvában, a japán elnök Kijevben tartózkodik. A Krím félszigeten is akcióba lendültek az ukránok.

Bár Ukrajna jelentős részén továbbra is heves harcok dúlnak, egyes területeken már az ország újjáépítésén dolgoznak. Miközben Bahmutnál, illetve Donyeck közelében is elhúzódó és véres harcok vannak, tíz ukrán régióban már 9777 munkanélküli kapcsolódott be a közmunkaprogramba, ami az ország újjáépítését irányozza elő – számolt be róla az Állami Foglalkoztatási Szolgálat közleménye alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Military mobility continues in Bakhmut frontline
orosz-ukrán háború
Fotó: Anadolu Agency

A társadalmilag hasznos munkákat végzők alkalmazotti státuszba kerültek, a munkájukért pedig legalább 6700 hrivnyát kapnak. Az állam már 63 millió hrivnyát fizetett nekik – olvasható a szolgálat Telegram-csatornáján. Részletes adatokat is közöltek, ezek alapján Poltava megyében 2830, Doneck megyében 1435, Kijev megyében pedig 1360 fő vesz részt a programban.

Az emberek főként a bombázások során megsérült gátak megerősítésében, a humanitárius segélyek kirakodásában, a takarításban, a spontán hulladéklerakók felszámolásában, a menedékhelyek kialakításában, valamint a tűzifa gyűjtésében vesznek részt.

 

22:07

Zelenszkij is felszólal az EU-csúcson

Az ukrán elnök országa további támogatására akarja felkérni a döntéshozókat.

21:59

A bucsai vérengzés helyszínére utazott a japán kormányfő

20:22

Már holtak ellen is harcolnak az oroszok: temetőt lőttek szét Herszonnál

Nyolc tüzérségi lövedék csapódott be a sírhelyek közé, egyetlen élő ember sem sérült meg – erről számoltak be az ukrán hadsereg helyi képviselői.

19:33

Amerika lecsap Pekingre, ha Kína fegyvereket ad az oroszoknak – Washington Post

Célzott pénzügyi lépéseket fontolgat az Egyesült Államok arra az esetre, ha Kína fegyverszállításokkal támogatná Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

19:14

Hajtóvadászatot indított a KGB a Fehéroroszországban lelőtt terrorista ügyében

Még vasárnap végeztek a fehérorosz hatóságok emberei egy külföldivel, aki Minszk szerint merényletre készült. Azt mondják, nem hagyják ennyiben.

19:12

Hszi és Putyin együtt: nem kérünk a szabályaitokból

Közös nyilatkozatot adott ki moszkvai találkozója után a kínai és az orosz elnök, amely szerint megelégszenek a nemzetközi jog normáival, és nem hagyják hogy mások ezeken felüli szabályokat oktrojáljanak rájuk. Kína az Egyesült Államok első számú geopolitikai riválisa.

17:18

Orbán: Ukrajna nem hagyhatja figyelmen kívül a magyarok jogait

A magyar kormányfő ezt a heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián jelentette ki.

17:17

Egymás tenyerébe csapott Putyin és Hszi

Oroszország kínai cégekkel pótolná a háború miatt kivonuló nyugati vállalatokat, és jelentősen növelné földgázexportját az ázsiai országba – többek között erről állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában.

17:16

Urántöltetű lőszerekkel űzhetik ki az oroszokat Donbaszból az ukránok

Kedden kiderült: a britek szegényített uránnal töltött lövedékeket is adnak a Challenger 2 tankokhoz Ukrajnának.

16:34

Mire lehullanak a levelek, Kijev megkapja az Abrams tankokat

Ha az új terv megvalósul, a korábbi bejelentéshez képest körülbelül egy évvel hamarabb állhatnak csatasorba az Abrams tankok Ukrajnában.

15:48

Ukrán parancsnok: továbbra is heves harcok dúlnak Bahmutnál

Továbbra is heves harcok zajlanak a Donyeck megyei Bahmutnál, az oroszok a központ felé nyomulnának, de az ukrán erők feltartóztatják őket - írta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kedden a Telegramon az MTI jelentése szerint. 

15:41

Lengyelország csatlakozik a közös uniós lőszerbeszerzéshez

Az EU-tagállamok közös lőszerbeszerzésről döntöttek Ukrajna megsegítése érdekében. A lengyelek is csatlakoznak a megállapodáshoz.

12:30

Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát a deportált ukrán gyermekek ügyében

Felfújtnak nevezték az ukrán gyermekek elhurcolásának ügyét, arra hivatkozva, hogy a gyermekeket azért vitték Oroszországba, mert meg akarták kímélni őket a harci tevékenység jelentette veszélytől.

11:14

Találkozgatnak: Hszi épp Moszkvában, Putyin meg hamarosan Pekingben

A két elnök az Egy Út, egy Övezet kezdeményezés harmadik fórumán találkozhat Kínában.

09:02

Vége a titoknak: Kijevben tűnt fel a japán kormányfő

Kisida Fumio japán miniszterelnök kedd reggel érkezett meg Kijevbe.

09:01

Közel nyolcezer ukrajnai menekült érkezett hétfőn hazánkba

Az ukrán–magyar határszakaszon 4072-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 3702-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – számolt be róla kedden az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

09:00

Ukrajna megsemmisített egy orosz rakétaszállítmányt a Krím félszigeten

Felrobbant egy orosz rakétákat szállító vonat a Krím félszigeten – jelentette be az ukrán védelmi minisztérium. A krími Dzsankoj város orosz vezetője is megerősítette a szállítmány megsemmisítését, állítása szerint a vonatot drónok támadták meg. Kijev hivatalosan nem vállalta magára a támadást.

Bahmut háború Ukrajna Oroszország Vlagyimir Putyin Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek