Az Egyesült Államokban tavaly már darabszámra is több bakelitlemez fogyott, mint CD, amire utoljára 1987-ben volt példa – derül ki az amerikai zeneipari lobbiszervezet, a Recording Industry Association of America (RIAA) éves jelentéséből.

Minnetonka,,Minnesota,-,October,27,,2022:,Kiosk,Display,Of,Taylor
Fotó: Shutterstock

A fekete lemezekből 2022-ben 41,3 millió darab kelt el, szemben az egy évvel korábbi 40 millióval, azonban csak azért tudták megelőzni a CD-ket, mert azok eladásai 46,7 millióról 33,4 millióra zuhantak 2021 és 2022 között, miközben az eladásokhoz kapcsolódó bevételek már régóta a bakelitek esetében a magasabbak. 

A bakelitek tavaly is többe kerültek átlagosan, mint a CD-k, így a fizikai értékesítésekből származó forgalom 70 százalékát adták, elérve az 1,2 milliárd dollárt.

Ennek ellenére természetesen a digitális eladások uralják a zeneipart, ezek adták a teljes forgalom 84 százalékát. A zeneipar a digitális és a fizikai felvételekből 6,1 százalékkal növelte a bevételeit tavaly, több mint 15,8 milliárd dollárt elérve. 

A Luminate jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a bakelitek előtt ennek ellenére fényes jövő állhat, hiszen a Z generáció tagjai 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel vásárolnak a bakelitlemezekből, mint más zenehallgatók.

A bakeliteladások élén Taylor Swift, Harry Styles és Olivia Rodrigo áll, és a top 10-ben megtalálhatjuk a zenevásárlással bakeliten ismerkedő generáció kedvenceit is, mint a Fleetwood Mac vagy a Beatles – derül ki az Insider összeállításából.

 

15 éve nem fogyott annyi zenei lemez, mint tavaly

2021-ben reneszánszukat élték a hagyományos zenei adathordozók. Bár a streaming uralja a piacot, Magyarországon a fizikai értékesítések is nagymértékben nőni tudtak. A bakelitek újra divatba jönnek.