Tajvan 31,05 milliárd dollár értékben exportált februárban, ez 17,1 százalékos visszaesés tavaly februárhoz képest. Összehasonlításképpen: 2023 januárjában a sziget kivitele 21,2 százalékkal csökkent éves szinten, míg tavaly decemberben 12,1 százalékkal.

A woman roller skates in front of the Taipei skyline in Taoyuan, Taiwan, on Wednesday, Oct. 5, 2022. Taiwan warned it would treat any Chinese incursion into the island's airspace as a "first strike," as Taipei seeks to deter Beijing from ratcheting up military pressure around the island. 
Fotó: : Lam Yik Fei / Bloomberg via Getty Images

A Kínába és Hongkongba irányuló szállítások 30,2 százalékkal, míg az Egyesült Államokba irányuló kivitel 13,7 százalékkal zsugorodott februárban.

Az Európába tartó 4,8 százalékkal mérséklődött. Tajpej már a hatodik egymást követő hónapban jelentett csökkenő kivitelt, az ING a csipek iránti kereslet visszaesésével magyarázta a számokat, ugyanis Tajvan az elmúlt két évben profitált a koronavírus-járvány idején az otthoni munkavégzéshez és tanuláshoz szükséges táblagépek, laptopok és más elektronikai cikkek iránti megugró keresletből, miután a szigeten készül az ezekhez szükséges félvezetők jelentős része – írja a South China Morning Post.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása és az egekbe emelkedő azonban csökkentette az említett fogyasztási cikkek iránti keresletet, ezért Tajvan kevesebb félvezetőt tud exportálni. A szigetet hátrányosan érintette a nemrég megszűnő kínai zéró-Covid-politika, mivel a távol-keleti óriás Tajpej legnagyobb exportpiacának számít: a Kínába és Hongkongba irányuló szállítások összege februárban elérte a 11 milliárd dollárt. A pekingi gazdaság helyreállítására tett erőfeszítések egyelőre nem éreztették hatásukat az exportban, míg az európai és amerikai fogyasztást az infláció fogja vissza.

A kínai üzletembereket és cégeket egyre kevésbé érdekli Tajvan

A geopolitikai, politikai viták nincsenek jó hatással a gazdasági, üzleti kapcsolatokra, emiatt a kínai üzletemberek és cégek egyre kevesebbet fektetnek be Tajvanon az elmúlt években, és Kína idén kevesebbet importált a szigetről. A kínai befektetések visszaesése ellentétben áll a Tajvanra irányuló külföldi tőkebeáramlás 78 százalékos megugrásával, ami tavaly elérte a 13,3 milliárd dollárt.