Nemzetközi gazdaság

Brit jegybanki közgazdász: mindenki fogadja el, hogy szegényebb lett

A Bank of England közgazdásza azt kéri az emberektől, törődjenek bele abba, hogy szegényebbek lettek. Huw Pill szerint az emberek és a vállalkozások a növekedő számlákra magasabb bérekkel vagy áremelésekkel reagáltak, amivel csak tovább fokozták az inflációt.

Az ellen addig nem lehet felvenni a harcot, ameddig a lakosság nem törődik bele abba, hogy az elvmúlt években szegényebb lett. Amint mindenki elfogadja ezt és leáll a folyamatos fizetésemelésekkel, akkor az inflációt is le lehet küzdeni – mondta a Bank of England közgazdásza egy podcastban.

Fotó: Carl de Souza

Huw Pill szerint az áremelkedések után a dolgozók fizetésemelést követeltek, hogy fenntarthassák az addigi életszínvonalukat. A cégek ezt kénytelenek voltak megadni, viszont a költségeiket beépítették az áraikba. Az inflációt a szakember szerint így nem lehet megállítani – írta meg a Sky News.

Hasonló véleményen volt korábban a BOE elnöke, Andrew Bailey, aki figyelmeztetést is adott ki azzal kapcsolatban, hogy a kialakuló ár-bér spirál mellett az infláció lehűtésére tett jegybanki lépések értelmüket vesztik.

A fogyasztói árindex az Egyesült Királyságban még mindig 10 százalék feletti, annak ellenére, hogy a jegybank 2021 decembere óta egymást követő kamatemeléseket hajtott végre. 

Nyugaton a brit drágulás a legnagyobb, sakkot kapott a jegybank

Némileg lassult, de még mindig tíz százalék feletti az infláció az Egyesült Királyságban.

Azt a BOE is elismeri, hogy az inflációt elsősorban az élelmiszer és az energia árának a növekedése hajtja, de fontosnak tartják a másodlagos hatások között szereplő béremeléseket is.

A brit infláció a következő hónapokban látványosan csökkenthet, mivel az első nagyobb energiadrágulás hatási már beépülnek a bázisba.

Huw Pill szerint a probléma az, hogy senki nem akarja elfogadni, hogy rosszabbul járjon. Szerinte a lakosságnak meg kell értenie, hogy a jelenlegi helyzetben az áremelkedést összetett nemzetközi folyamatok hajtják, ami miatt az országon belüli béremelések gyorsabban csapódnak le vállalkozásoknál, amelyek így áremeléshez kénytelenek nyúlni.

Valakinek el kell fogadnia, hogy nem tudja fenntartani a korábbi vásárlóereje. Vagy a lakosságnak kell lemondani a magasabb bérkövetelésekről, vagy a cégeknek kell lemondani a profitról. Nem győzhet mindenki 

– mondta a közgazdász.

 

Bank of England infláció béremelés
Kapcsolódó cikkek