Az megfékezésére hozott ársapkák, valamint a kormány által kivetett különadók is rontották a Magyarországon jelen lévő német cégek hangulatát – írja a Reuters a Német–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legújabb felmérésére hivatkozva.

Hatvan, 2013. augusztus 16.A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani üzeme 2013. augusztus 12-én. A magyar kormány és a magyarországi Bosch-csoport 2013. július 31-én kötött stratégiai megállapodást Budapesten.MTI Fotó: Komka Péter Hatvan, 2013. augusztus 16.
A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani üzeme 2013. augusztus 12-én. A magyar kormány és a magyarországi Bosch-csoport 2013. július 31-én kötött stratégiai megállapodást Budapesten.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: Komka Péter / MTI

Bár a beruházási és foglalkoztatási terveik némileg javultak az egy évvel korábbihoz képest, amikor Oroszország megkezdte invázióját a szomszédos Ukrajnában,

összességében az elmúlt évtized legrosszabb üzleti kilátásait értékelték.

A lap megjegyzi, hogy a 2010 óta hatalmon lévő miniszterelnök, Orbán Viktor tavaly felső korlátokat vezetett be az üzemanyagok, az alapvető élelmiszerek és a jelzáloghitelek árára, hogy megfékezze az inflációt, továbbá a költségvetési hiány megfékezésére a bankok és a nagy magáncégek „extraprofitjára” is rendkívüli adókat vetett ki.

Ezek az adminisztratív intézkedések pedig hozzájárultak az elégedetlenség növekedéséhez.

A felmérés szerint a német vállalatokat az is aggasztja, hogy az EU-val fennálló viták miatt késik Magyarország európai uniós támogatásokhoz való hozzáférése, ami hátráltatja a tervezett beruházások elindítását. A német vállalatok arra számítanak, hogy a bérek idén átlagosan mintegy 14 százalékkal emelkednek, ami nagyrészt megfelel a tavalyi szintnek. 

Érdekes egybeesés, hogy a múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt a Német–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, ahol azt mondta, hogy tényeket nélkülöző, pusztán politikai motivációjú kampány zajlik a Magyarországon befektetni kívánó német vállalatok elbizonytalanítása céljából. 

Nagyon komoly törekvések vannak arra nézve, hogy elbizonytalanítsák a német cégeket abban, hogy érdemes-e Magyarországra jönni, érdemes-e Magyarországon maradni, érdemes-e Magyarországon újra beruházni

– mondta a tárcavezető. A német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, hatezer vállalat mintegy 300 ezer embernek ad munkát, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom is folyamatosan nő, újabb és újabb rekordokat döntve. A kormány 183 német cégnek nyújtott eddig támogatást.