Bezárja a hét elején amerikai irodáit a McDonald’s, miközben jó néhány leépítést is bejelent az ideiglenesen otthoni munkára kért alkalmazottak körében. A cég az irodai dolgozóinak küldött levelének értelmében hétfőtől szerdáig nem kell bemenniük a munkahelyükre, így a gyorsétteremlánc virtuálisan tudja közölni az elbocsátásokat. A leépítések a társaság átszervezésének részét képezik, és az alkalmazottakat arra is kérte, hogy mondják le a személyes találkozókat a beszállítókkal.

Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto via AFP

A McDonald’s vezérigazgatója, Chris Kempczinski már januárban is nehéz döntésekről beszélt az irodai stáb kapcsán, amely áprilisig születhet meg mint a szélesebb stratégiai terv része. Akkor egy interjúban arról beszélt, hogy a költségeket szeretné mérsékelni a lépéssel, de nincs számszerűsített megtakarítási cél. 

A gyorsétteremlánc világszerte több mint 150 ezer embert foglalkoztat irodáiban és saját tulajdonú éttermeiben, 70 százalékuk az Egyesült Államokon kívül található.

A McDonald’s 2018-ban már bejelentett hasonló lépést a menedzsment létszámának csökkentéséről, hogy dinamikusabbá váljon, ennek keretében a cég által 2017-ben foglalkoztatott 235 ezres létszám 2019-re 205 ezerre csökkent. Januárban arról beszélt a vállalat, hogy túlságosan sok a redundancia és a párhuzamosság a cégen belül, ezért lehet szükség konszolidációra – írja a The Wall Street Journal.

A vállalat elismeri, hogy az április 3-án kezdődő hét a személyes utazások terén is forgalmas lehet, ezért is döntöttek az elbocsátások virtuális közlése mellett. A lassuló gazdaság több ismert cégnél eredményezett leépítéseket év végén és az idei esztendő elején, ugyanakkor a főként a techszektort érintő elbocsátások egyelőre nem igazán tűntek fel a munkanélküliségi statisztikákban.