Közélet

Figyelmeztetett Kijev: holnap a poklot szabadítják rá az ukrán védőkre az oroszok

Az eddigieknél is sokkal pusztítóbb csapást mérhet az ukrán állásokra Oroszország, legalábbis a kijevi vezetés erre számít.

Minden eddiginél brutálisabb támadásra kell felkészülniük kedden az ukrán katonáknak, erre figyelmeztetett a kijevi hadvezetés. Az ukrán védelmiminiszter-helyettes, Anna Maljar által jegyzett körlevélben pontos részleteket nem árultak el, hogy milyen támadásra számítanak, de minden eshetőségre fel kell készülniük. 

Ukrainian soldiers on the Bakhmut frontline in DonetskUkrainian soldiers on the Bakhmut frontline in Donetsk
DONETSK OBLAST, UKRAINE - MAY 3: Ukrainian soldier of the 80th brigade in front of his trench at Bakhmut direction as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk, Ukraine on May 3, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Lehetetlen százszázalékosan megerősíteni vagy cáfolni, de nagyobb valószínűséggel eszkalálódni fog a helyzet

– tette hozzá Maljar, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az oroszok feltehetően a május 9-i, győzelmi napi parádék miatt akarnak valami nagyot villantani. A II. világháború európai szakaszát lezáró dokumentum – Németország feltétel nélküli megadásával – közép-európai idő szerint május 8-án, 23 óra 1 perckor lépett életbe, de akkor már Moszkvában május 9. volt, ezért számít azóta is ez a dátum nemzeti ünnepnek.

Hírszerzési információk szerint az orosz hadvezetés mindenáron Bahmut elfoglalását szerette volna bejelenteni a győzelemnapi ünnepségen, de egyelőre nem látni, sikerül-e a következő órákban felmorzsolni az ukrán védelmet, akik megkapták a parancsot, hogy legalább keddig ki kell tartaniuk. Ha pedig a várost nem sikerül elfoglalni, akkor a front többi részén lehet számítani brutális támadásokra – írja az Unian című ukrán portál. 

 

Bahmut orosz támadás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek