Az orosz olajipari vállalatok 2001 új olajkutat nyitottak meg az első negyedévben, tíz százalékkal többet, mint tavaly, számolt be a Vedomosztyira hivatkozva a Reuters. Az orosz gazdasági nap az energetikai minisztériumból szerezte az információt.

RUSSIA-OIL-YUKOS
A picture taken 12 October 2004 shows a Yukos oil well of Prirazlomnoye, outside Nefteyugansk. A Yukos spokesman announced 25 October 2004 that US oil field service company Schlumberger Limited was withdrawing its equipment from the Yuganskneftegas field as Yukos had stopped paying for its use, Interfax reported. AFP PHOTO / TATYANA MAKEYEVA (Photo by TATYANA MAKEYEVA / AFP)
Fotó: AFP


A növekedés azért érdekes, mert Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes múlt héten azt mondta: Oroszország áprilisban elérte olajkitermelésének megcélzott szintjét, vagyis az az év végéig öt százalékkal, azaz napi 500 ezer hordóval csökken. A földgázkondenzátumokkal együtt a teljes termelés várhatón 515 millió tonna (napi 10,3 millió hordó) lesz a tavalyi 535 millió után.
A nagy olajvállalatok nem kommentálták a Vedomosztyi értesülését, és a Rosznyefty, a Lukoil, a Gazprom, a Szurgutnyeftyegaz, valamint a Tatnyefty a Reuters megkeresésére sem válaszolt.
Az energetikai minisztérium csak annyit közölt, hogy a kormány az olaj- és gázipari vállalatokkal együttműködve biztosítja az olajkészletek pótlását és növelését. 

Ez mind a jelenlegi kitermelési mennyiségek fenntartása, mind pedig azok jövőbeni növelése érdekében történik, többek között új mezők üzembe helyezésével

 – írták a lap megkeresésére.
Novak csütörtökön is megerősítette, hogy Oroszország tartja magát a kitermelés csökkentésére tett önkéntes vállalásához, és februártól az év végéig naponta ötszázezer hordóval kevesebb olajat hoz felszínre.