Egyiptom késik, számos esetben akár hónapokat is nagy összegű búzavásárlások kifizetésével, mert az országban nincs elég deviza – értesült a Reuters egy kormányzati tisztviselőtől és több kereskedőtől.

Wheat harvest in Egypt
AL MINUFIYAH, EGYPT - MAY 14: Farmers harvest wheat to increase local wheat production in order to fill the wheat shortage in the country in Al Minufiyah, one of the important grain production centers of Egypt on May 14, 2022. The Russia-Ukraine war had a negative impact on Egypt, the world's largest wheat importer. Mohamed Abdel Hamid / Anadolu Agency (Photo by Mohamed Abdel Hamid / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Az ukrajnai háború kitörése óta Oroszországtól függ Egyiptom búzaellátása.
Fotó: Mohamed Abdel Hamid / AFP

Egyiptom a világ egyik legnagyobb búzaimportőre, a kenyér árát pedig jelentős mértékben támogatja az állam az állami búzatartalékon keresztül. Ez politikai szempontból nagyon érzékeny kérdés, az olcsó kenyér a lakosság többsége számára elérhető.
Az ország az ukrajnai háború miatt most elsősorban az orosz búzától függ. A kifizetések halasztása eddig nem érintette a búzaszállítmányokat, eddig valamennyi megérkezett, és ki is rakodták. Kereskedők szerint eddig precedens nélküli, hogy az állami felvásárlók nem fizetnek időben. Az egyik, neve elhallatását kérő kereskedő szerint 

még mindig várnak egy olyan szállítmány értékének a kiegyenlítésére, amely az év elején érkezett meg Egyiptomba,

egy másik pedig arról számolt be, hogy 11 szállítmányt nem fizettek ki neki.
„Ilyen sokat még soha nem késtek a fizetéssel. De az ország sem volt még soha korábban ilyen helyzetben” – nyilatkozta a hírügynökségnek egy harmadik kereskedő.
Ali Moszelhi ellátásért felelős miniszter elismerte a késedelmeket, és a devizahiányt okolta, amelyet az ukrajnai háború gazdasági következményei súlyosbítottak, és az általános lassulásához vezetett.

Több mint hetvenmillió egyiptomi számára elérhető az olcsó kenyér.
Fotó: Mohamed El-Sahed / AFP

Nem akarjuk növelni a központi bankra nehezedő nyomást. Ezért fokozatosan fizetjük ki a beszállítókkal, és nagyon, nagyon, nagyon köszönjük a megértésüket

– mondta.
Egyiptom évente mintegy ötmillió tonna búzát importál, az államilag dotált árú kenyérből a 104 milliós lakosságból több mint hetvenmillióan részesülnek. Az élelmiszerek, nagyrészt a kenyér árának állami támogatása a július elején kezdődő következő pénzügyi évben előreláthatóan 41,9 százalékkal, 127,7 milliárd egyiptomi fontra ugrik. (Egy egyiptomi font 11,23 forint.)
Az importált búza a háború előtt döntő részben a Fekete-tengeren keresztül érkezett, de a konfliktus az egész egyiptomi gazdaságra súlyos csapást mért, a befektetők több milliárd fontot vontak ki az országból, a font árfolyama zuhant, 

az éves pedig márciusban 32,7 százalékon tetőzött, de áprilisban is 30,6 százalékos volt.

A súlyos deviza-, elsősorban dollárhiány miatt Moszelhi szerint Kairó erősen fontolgatja, hogy a legnagyobb kereskedelmi partnereivel, Kínával, Indiával és Oroszországgal ne dollárban számoljon el.