Gyengén szuperál a cseh gazdaság, a bérek nem győzték a tempót az inflációval, és ez tömegtüntetésekhez vezetett Prágában. Ráadásul az állami költségvetés egyensúlya is felborult, emiatt hatalmas megszorításokra lesz szükség, aminek a mértékét csütörtökön jelentette be Petr Fiala kormányfő.

Opening of state exhibition in Regensburg
Opening of state exhibition in Regensburg
09 May 2023, Bavaria, Regensburg: Petr Fiala, Prime Minister of the Czech Republic, speaks during the opening ceremony of the Bavarian-Czech National Exhibition. The exhibition is entitled "Baroque! Bavaria and Bohemia" and can be seen from Wednesday (May 10) in the Museum of Bavarian History in Regensburg and from December onwards in the National Museum in Prague. Photo: Armin Weigel/dpa (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A csomagban egyszerre szerepelnek a kiadásokat csökkentő és adókat növelő tételek, növekszik például az alkohol és a dohánytermékek áfája.

 Egy nappal korábban a parlament alsóháza a nyugdíjszabályokban is népszerűtlen változásokat szavazott meg, amelyek révén idén és jövőre 53 milliárd koronát takarítanának meg. Andrej Babis volt kormányfő erre mindjárt azzal fenyegette meg a kormányt, hogy nyugdíjastüntetéseket fog szervezni ellene. Nagyságrendjében ahhoz fogható változásról van szó, mint amikor 2011-ben beolvasztották a magyar harmadik nyugdíjpillért az államadósság felduzzadását követően.

Fiala elmondta, hogy az intézkedéscsomag nélkül a költségvetés hiánya 94 milliárd koronával lenne magasabb jövőre. Ez forintra átszámolva a jelenlegi árfolyamon mindegy 1500 milliárd forintot tesz ki, ami majdnem a fele a magyar költségvetés erre az évre tervezett teljes hiányának. 2025-ben már 148 milliárd korona lenne a kiesés.

Ha nem tudunk a fékre lépni, a helyzet évekre elszabadul, és a következményeket a gyermekeink érzik meg

– indokolt Fiala, aki szerint a csehek ijesztő tempóban adósodnak el, és ezért az előző kormányra hárította a felelősséget.

Tavaly a cseh államháztartási hiány a hazai össztermék 3,6 százalékát tette ki, a megelőző két évben több mint 5 százalékot. Az utóbbi, pandémiával és világgazdasági problémákkal terhelt években a többi európai országhoz hasonlóan a cseh államadósság is meredeken nőtt a arányában, a 2019-es 30,2 százalékról tavaly 44,1 százalékra. 

A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint jövőre 2019 óta először csökkenne a deficit az elmúlt évek válsága előtt kötelező 3 százalékos európai uniós küszöbre.

A csehektől nem tart vissza Brüsszel nekik járó pénzeket, mint Magyarországtól és Lengyelországtól, de az, hogy az európai gazdaság a közelébe lassult, számukra is nehezebb költségvetési helyzetet jelent. A cseh gazdaság a múlt év második felében már recesszióban volt, és az idei év első negyedében alig kerülte el a további visszaesést, de még így is 0,2 százalékkal volt kisebb a GDP, mint egy évvel korábban.

A csehek mutatják nekünk az utat: megint nagyot csökkent az inflációjuk

Azért érdemes figyelni a cseh inflációs adatokat, mert előttünk járnak: náluk hamarabb pörgött fel és tetőzött az és ha nem történik váratlan, követjük őket az ellenkező irányban is.