Áprilisban nyolc hónap után először emelkedtek a brit lakásárak, és ezzel egyelőre véget ért az elmúlt 14 év legsúlyosabb visszaesése – írta a Bloomberg. A Nationwide Building Society keddi jelentése alapján a lakásárak 0,5 százalékkal emelkedtek áprilisban az előző havi 0,7-es csökkenés után, ez augusztus óta az első alkalom, hogy drágulást mértek az ingatlanpiacon. A fellendülés a közgazdászokat is meglepte, ők további zuhanásra számítottak.

Row,Of,English,Terraced,Houses,On,Hilly,Area,In,Crouch Row of English terraced houses on hilly area in Crouch End, North London
Fotó: Shutterstock

A fellendülés óvatos jelei mutatkoznak. Az elmúlt hónapokban a jelzáloghitel-kérelmekre vonatkozó adatok élénkülésre utaltak, de nem számítottunk arra, hogy a lakásárak növekedésnek indulnak. Fellélegezhetünk, hogy a rettegett 10 százalékos zuhanás elmarad 

– reagált jelentésre Robert Gardner, a Nationwide vezető közgazdásza.

A csökkenés éves üteme a múlt hónapban 2,7 százalékra mérséklődött a márciusi 3,1-ről, amivel a lakások átlagos értéke 260 ezer fontra esett, mintegy 4 százalékkal az augusztusi csúcsérték alá.

A piacok fellendüléséhez nagymértékben hozzájárul a jelzáloghitel-kamatok folyamatos csökkenése is, amelyek a tavalyi 14 éves csúcs után indultak lefelé. Múlt héten a Moneyfacts csoport jelentése szerint az átlagos két- és ötéves fix kamatozású hitelek kamata 5,24, illetve 4,96 százalékra csökkent.

A Nationwide adatai egybeesnek más felmérésekkel, amelyek a lakáspiac erősödésének jeleit mutatják. A rivális Halifax hitelező arról számolt be, hogy a hitelállománya alapján az árak három hónapja emelkednek, ezzel megfordítva a 2022 végén mutatott csökkenés egy részét.

A jelek arra utalnak, hogy a brit lakáspiac stabilizációja megkezdődött, a pénzügyi világválság óta a leghosszabb egymást követő havi csökkenéssorozat pedig végre véget érhet. A reáljövedelmek mérséklődése és a globális politika szeszélyei azonban gyorsan eltörölheti az apró növekedést, ami elsősorban a tavaszi forgalomnak volt köszönhető 

– mondta Niraj Shah, a Bloomberg elemzője.

A befektetők továbbra is arra számítanak, hogy a Bank of England szigorítási ciklusa folytatódik, ez a következő hónapokban nyomást helyezhet az ingatlanárakra. A pénzpiacok jelenleg az alapkamat május 11-i újabb negyedpontos, 4,5 százalékra emelését, valamint a szeptemberre várható, közel 5 százalékos csúcsot árazzák.

Egyes elemzők viszont továbbra is pesszimisták, tekintettel arra, hogy sok embernek nehézséget okoz a lakásvásárláshoz szükséges foglaló előteremtése a több mint egy évtizedes folyamatos emelkedés után.

Mivel a megfizethetőség történelmi mércével még mindig nagyon feszített, és a gazdaság valószínűleg recesszióba süllyed, gyanítjuk, hogy a korrekciónak csak a felénél tartunk 

– mondta Andrew Wishart, a Capital Economics vezető ingatlanközgazdásza.