A háború 2022. februári kitörése óta az ukrán reguláris, tehát az állam által kiképzett állandó hadsereg 80 százaléka meghalt, fogságban van vagy sebesült – erről beszélt a napokban Scott Ritter Andrew Napolitano vlogjában. Napolitano jelenleg médiaszemélyiségként tevékenykedik az amerikai közéletben, de korábban New Jersey legfelsőbb bíróságának tagjaként működött, majd hosszú időn keresztül a Fox vezető jogi elemzőjeként dolgozott.

Sebesült katonát látnak el az orosz–ukrán fronton (Fotó: Anatolii Stepanov / AFP)

Ki az a Scott Ritter?

Ritter egy meglehetősen zavaros múltú amerikai kém, aki majdnem másfél évtizeden át hírszerző tevékenységet folytatott az USA tengerészgyalogságának állományában, később pedig, a 90-es években az ENSZ-en belül felelt az iraki tömegpusztító fegyverek feltárásáért és leszereléséért. Erről a tisztségéről 1998-ban mondott le, miután úgy ítélte meg, hogy az USA és az ENSZ ellehetetlenítette a munkavégzését. Még az iraki parlamentben is felszólalt 2002-ben, és arra figyelmeztette a jelenlévő iraki vezetőket, hogy az Egyesült Államok történelmi hiba elkövetésére készül, ezért felszólította őket, hogy folytassák a fegyverellenőrzési programot. Amikor 2003-ban az amerikai haderő és koalíciós társai bevonultak Irakba, Scott Ritter azt jósolta, hogy Amerika nem lesz képes megnyerni a konfliktust. Többször nyilvánosságra hozta azt az állítását is, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek létezéséről szóló hírek kreálmányok szolgáltatnak ürügyet a háborúra. 

Mi a közös egy amerikai kémben és egy amerikai bíróban?

Scott Ritter és Andrew Napolitano mindketten erős kritikát fogalmaztak meg az USA háborús lépései kapcsán, sőt egyes kommentárok szerint Napolitano összeesküvés-hívő. Ezt a jelzőt főleg a WTC elleni 2001-es terrortámadásról vallott nézetei miatt kapta meg. 

Illetve ugyancsak elmondható mindkettőjükről, hogy szexuális visszaélés botrányába keveredtek.

A Fox egyik asszisztense zaklatás miatt panaszolta be a volt bírót, ami a menesztéséhez vezetett 2021 augusztusában. A volt kém pedig a vád szerint kiskorú sérelmére követett el vagy tervezett elkövetni szexuális bűncselekményt. Először 2001-ben indult eljárás ellene, mert találkozót szervezet egy 16 éves lánnyal, akivel a világhálón ismerkedett össze. A lány valójában rendőr volt. Ebben az ügyben felmentették, ám a kényes információ 2003-ban kiszivárgott. Ritter azt állította, hogy ezzel akarták hitelteleníteni, mert a Bush-kormány iraki háborúja ellen foglalt állást. Csakhogy 2009-ben egy hasonló eset következtében ismét letartóztatták, akkor egy 15 éves lányt próbált felszedni a neten. A lány megint rendőr volt. Scott Ritter tagadta bűnösségét és a vádalkut is elutasította. A bíróság bűnösnek találta, majd két és fél évet ült börtönben, és 2014 szeptemberében szabadult. 

Mi köze lehet az oroszokhoz Scott Ritternek?

Az egykori hírszerző az orosz–ukrán háború kitörése óta ismét aktív kommentátor. A kezdetektől vitatja a nyugati fősodratú média tudósításait, de ennél durvább kirohanása is volt: tavaly tavasszal a bucsai mészárlás felelőseként az ukrán fegyveres erőket nevezte meg, Joe Biden amerikai elnököt pedig háborús bűnösnek titulálta. Ennek kapcsán újra felerősödtek azok a vélemények, amelyek szerint Rittert az orosz titkosszolgálat beszervezte. 

Scott Ritter (Fotó: AFP, archív)

Ennek táptalajt adott, hogy a volt kém pár éve az orosz állami médiában publikált cikket a Szovjetunióról, majd pedig a Szputnyik és az RT felületein, de más orosz hírforrásoknál is vissza-visszatérő elemző a háború témájában. Fő állítása, hogy az USA az okozója Ukrajna oroszok általi lerohanásának, Oroszország pedig a történelem jó oldalán áll.

Mit mondott az amerikai kém az ukrán veszteségekről?

Visszatérve Scott Ritter a Napolitano-vlognak, a Judging Freedom nevű YouTube-csatornának adott interjújára, az exhírszerő arról beszélt, hogy az ukrán vezetés nem tudja pótolni a fegyveres erők veszteségeit. Azt állította, hogy az ukrán hadsereg az orosz invázió kezdetekor 260 ezer főből állt, amelynek a 80 százaléka odaveszett. Amennyiben elfogadjuk ezt a kijelentést, akkor mintegy 210 ezer fős a veszteség Ukrajna hadseregében. 

 

Ezt nem nevezhetjük többé háborúnak, ez egy mészárlás, ez egy ez tragédia

 

 – jelentette ki. Éppen ezért azt valószínűsítette, hogy az esetleges ukrán ellentámadásról szóló híreknek nincs valóságalapjuk, mivel erre a lépésre nem képesek.

Fordulat Bahmutban: megindultak előre az ukránok, és elkezdték kiszorítani az oroszokat

Amikor már eldőlni látszott a város sorsa, új támadást indítottak az ukránok, és a város több részét is felszabadították.