Országos kormányzati ügynökség jött létre Romániában az állami vállalatok teljesítményének felügyeletére. Megalapításáról a napokban szavazott a bukaresti képviselőház, módosítva az állami vállalatok felelős vállalatirányításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet. 

Bucharest,,Romania,-,February,15,,2020:,Cfr,Calatori,Logo,In
A román államvasutak feletti ellenőrzés is a csúcsszerv feladata lesz.
Fotó: Shutterstock

A jogszabály lényege, hogy szétválasztja az állam szabályozó, illetve koordináló szerepkörét az állam vagy a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő vállalatok esetében, és olyan üzletpolitika kidolgozását írja elő, amely alátámasztja ezeknek a vállalatoknak az állami tulajdonban tartását.

Az állami vállalatok teljesítményét felügyelő országos ügynökség közvetlenül a miniszterelnök alá tartozó közintézmény, amelynek első számú feladata hatékonyabbá, átláthatóbbá és nyereségessé tenni az állami és önkormányzati tulajdonban lévő társaságokat, amelyek többsége veszteséges.

A román sajtóban „szuperügynökségként” emlegetett kormányhivatal létrehozását független szakértők a beharangozott takarékossági intézkedések ismeretében fölösleges pénzkidobásnak tartják. 

A Nicolae Ciuca vezette kabinet éppen pénteki ülésén fogadta el a költségvetési kiadások csökkentését előirányzó sürgősségi rendeletet, amely előírja többek között a közintézmények dologi kiadásainak 10 százalékos csökkentését, továbbá létszámstopot vezet be a közszférában (kivéve az egészségügyet és az oktatást).

Ugyanakkor felére csökkentik a közjogi méltóságok – miniszterek, államtitkárok, prefektusok, államtitkári rangú intézményvezetők – tanácsadóinak a számát, és 

egy tisztségviselő nem lehet tagja kettőnél több állami vállalat igazgatótanácsának. 

Minderre a tervezettnél alacsonyabb költségvetési bevételek miatt kényszerül a kormány, az adóhatóság szerint ugyanis – mint arról beszámoltunk – az első negyedévben az állami bevételek nagyságrendileg egymilliárd euróval kisebbek voltak a tervezettnél, ami az egész évre kivetítve négymilliárd euróval növelné az amúgy is magas (a 4,4 százalékára tervezett) költségvetési hiányt.

Az állami csúcsszervet a hárompárti nagykoalíción belül sem nézik jó szemmel, 

a liberálisok szerint például az összesen 260 ezer alkalmazottat foglalkoztató állami vállalatok fölötti korlátlan, centralizált kontroll aligha teszi hatékonyabbá ezeknek a társaságoknak a működését. A bukaresti pénzügyminisztérium adatai szerint 2022 végén összesen több mint 1100 olyan vállalat működött Romániában, amelyben az állami vagy az önkormányzatok kizárólagos vagy többségi tulajdonosok. 

Miercurea,Ciuc,,Romania-,20,July,2019:,Red,Letter,Box,On
A postai szolgáltatások egyelőre veszteségesen működnek Romániában. 
Fotó: Shutterstock

Ezek a társaságok több mint 4 milliárd lejes (1 lej 75 forint) adósságot halmoztak fel az állami költségvetéssel, 6,5 milliárd lejt pedig egyéb hitelezőkkel szemben.

Az állami szuperügynökség finanszírozása egyébként a megalapításáról rendelkező jogszabály értelmében kiszabott bírságokból, valamint a felügyelete alá tartozó vállalatok bevételeinek egy ezrelékét kitevő monitoringdíjból történik. 

A szaktárca legfrissebb adatai szerint az 1163 állami és önkormányzati tulajdonú társaság kasszájába a tavalyi év első kilenc hónapjában több mint 16,6 milliárd euró bevétel folyt be, azaz évi 15-20 millió euróra bizton számíthat a szuperügynökség – a bírságokról nem is beszélve.