Nemzetközi gazdaság

Újabb szankciókat vezet be Japán Oroszország ellen

Több új szankciót vet ki Japán Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt. A szigetország jelezte, hogy kitart Ukrajna támogatása mellett humanitárius és katonai segélyek útján. Macuno Hirokazu kormányszóvivő azt is elmondta, hogy Japán nem fogja eltűrni, hogy bármelyik ország atomfegyverekkel fenyegessen.

Japán új szankciókat vezetett be pénteken Oroszország ellen, összhangban a világ hét vezető ipari demokráciáját tömörítő G7-csoport múlt hétvégi, hirosimai csúcstalálkozóján tett ígéretével.

People cross the street in the Shinjuku district of Tokyo on August 16, 2022. (Photo by Richard A. Brooks / AFP)
Fotó: Richard A. Brooks / AFP

Az új büntetőintézkedések értelmében befagyasztják 17 orosz állampolgár és 78 orosz szervezet vagyonát, valamint megtiltják 80 orosz szervezetnek szánt áru és szolgáltatás exportját 

– jelentette be Macuno Hirokazu japán kabinetfőtitkár, kormányszóvivő.

Az exporttilalom az ország hadiipari komplexumához kapcsolódó orosz vállalatoknak szánt termékekre, valamint építőipari és mérnöki szolgáltatásokra vonatkozik.

Uniós szinten tiltatnák be az Oroszországon átmenő tranzitkereskedelmet

Tranzitstoppal próbálnák betömni az európai szankciók egyik legfontosabb kiskapuját, ugyanis az orosz földre beléptetett szállítmányok egy része gyaníthatóan már nem lép ki onnan.

Japán elítéli Oroszország azon szándékát, hogy taktikai atomfegyvereket telepítsen Fehéroroszországba, és felszólítja mindkét államot, hogy hagyjon fel az ilyen feszültséget fokozó lépésekkel – hangsúlyozta Macuno Hirokazu. Hozzátette: az orosz nukleáris fenyegetést, az ilyen fegyverek használatát soha sem lehet megtűrni.

Japán az egyetlen ország, amely háború alatt atombombázást szenvedett el, ezért soha nem fogadja el Oroszország nukleáris fenyegetését, nem is beszélve annak felhasználásáról 

– mondta.

A G7-országok vezetői a találkozón kijelentették, hogy nem hagynak fel Ukrajna támogatásával, és ebbe a katonai segélyek is beletartoznak – írta meg a Japan Times

 

Macuno Hirokazu atombombázás háború Fehéroroszország Japán
Kapcsolódó cikkek