A tengeri szállítású feldolgozott orosz olajtermékek exportja 5 százalékkal esett áprilisban az előző havihoz képest ágazati források és a Reuters számításai szerint. A mennyiség 11,383 millió tonnára csökkent a márciusi 12,374 millióról.

RUSSIA-LUKOIL-OILFIELD
A picture taken on April 9, 2011 shows Caspian Stream tanker aproaching the Russian LUKOIL ice-resistant fixed platform LSP-1, built at the Astrakhansky Korabel shipyard, intended to drill and operate wells and collect and pre-treat reservoir content at Korchagin's oil field in the Russian sector of the Caspian Sea some 180 km outside Astrakhan. The fields productivity of oil and gas condensate will peak at 2.3 million tonnes oil and 1.2 bcm gas per year.  AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV (Photo by MIKHAIL MORDASOV / AFP)
Fotó: AFP

Kereskedők a csökkenést egyrészt a finomítók szokásos időszakos karbantartásával, valamint a belföldi kereslet növekedésével magyarázzák. 

Márciusban rekordközeli szintet ér el az orosz olajtermékexport, és az áprilisi visszaesés viszonylag csekély, mivel egyes finomítók májusra halasztották a karbantartást

– mondta egyikük a hírügynökségnek, a neve elhallgatását kérve.
Ágazati források és a Reuters a kihasználatlan olajfinomító kapacitást 2,476 millió tonnára becsülték a márciusi 1,374 tonnával szemben. A hozzáférhető adatok szerint a fekete- és az azovi-tengeri kikötőkből 9 százalékkal kevesebb indult útnak, ami 4,48 millió tonnát jelent a márciusi 5,09 millió tonna után.
Az üzemanyag-kivitel a balti tengeri kikötőkből – Primorszkból, Viszockból, Szentpétervárról és Uszt-Lugából – 1,9 százalékkal esett vissza, napi bázison 6,1 millió tonnára az előző havi 6,4 millió tonnáról. 

Oroszország távol-keleti kikötőiből eközben 0,5 százalékkal több, napi 743,8 ezer tonna olajterméket szállítottak külföldre. Pontos adatokat nem lehet tudni, Oroszország ugyanis titkosította a költségvetési kiadások egyharmadát, 2024. április 1-jéig pedig felfüggesztette a kőolaj és a földgáz termelésére vonatkozó statisztikák közlését. Az áprilisi adatok is becslésen alapulnak.

A nemzetközi olajárak egyébként hétfőn stabilan tartották magukat. 

A piacot két ellentétes számítás mozgatja. Egyrészt arra számítanak, hogy az OPEC+ kitermelésének csökkentése és az amerikai stratégiai olajtartalék feltöltésének újbóli megkezdése növeli majd a keresletet. Ugyanakkor nem enyhülnek az aggodalmak a legnagyobb olajfogyasztók, az Egyesült Államok és Kína gazdaságának lassulása és ezáltal a kereslet visszaesése miatt. 

A Brent ára dél körül két centtel, hordónként 73,91 dollárra csökkent, az Egyesült Államokban irányadó WTI-é 4 százalékkal, 63,34 dollárra emelkedett.