Moszkva áprilisban naponta átlag 1,32 millió tonna nyersolajat termelt ki, ami napi 9,67 millió hordónak felel meg. Ez azt jelenti, hogy a nyersolajtermelés napi 443 ezer hordóval volt alacsonyabb, mint februárban – írja a Bloomberg név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva.

TO GO WITH AFP STORY * Sale of key Yukos unit 'absurd,' manager says*
RUSSIA-OIL-YUKOS-TAX
Fotó: AFP

Az amerikai hírügynökség szerint az eurázsiai ország finomítóiban feldolgozott nyersolaj mennyisége áprilisban 1,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest a szezonális karbantartások miatt. Viszont Oroszország négyhetes átlagos tengeri szállításai a május 5-ig tartó időszakban a legmagasabbra emelkedtek 2022 eleje óta. A Kreml ígéretet tett arra, hogy márciusban napi 500 ezer hordóval csökkenti a nyersolaj-kibocsátást, és ezt decemberig fenntartja a szankciókra válaszul.

Azonban Oroszország titkosította a költségvetési kiadások egyharmadát, 2024. április 1-jéig pedig felfüggesztette a kőolaj és a földgáz termelésére vonatkozó statisztikák közlését. Ez nem könnyíti meg az elemzők feladatát, ugyanis jóval nehezebb ellenőrizni, hogy Moszkva tényleg betartja ígéretét. Az olajpiac szakértők szorosan figyelik az eurázsiai ország tengeri nyersolajexportját és a hazai finomítók ellátását. A források szerint mindenesetre Oroszország olajkibocsátásának csökkentése áprilisban majdnem elérte a kitűzött szintet.

Az orosz energiaügyi minisztérium egyelőre nem reagált a Bloomberg megkeresésére. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, Moszkva a költségvetési lyukat az energiacégek terheinek növelésével rendezné. Ám ezzel nagy fába vágja a fejszéjét a vezetés, ugyanis közben a fekete arany világpiaci ára már fél éve csökken, nem is beszélve az orosz olajra bevezetett ársapkáról.

Mire költik a halomban álló készpénzt a nagy olajcégek?

Második éve úsznak a profitban az olajtársaságok, s amikor pénzt kell költeni, nem a kutatás és a kitermelés áll a lista élén. A nagy cégek valójában osztaléktermelő társaságokká váltak. Zsíros osztalékot fizetnek, részvényvásárlási programokat finanszíroznak, csak hogy megtartsák a részvényeseiket, mert az olajipar a globális zöldülés árnyékában piszkos befektetéssé vált.