A kínai feldolgozóipar teljesítménye váratlanul csökkent áprilisban a mérsékelt belső kereslet hatására, ez azt is jelenti, hogy elenyészett az a lendület, ami az ágazatot jellemezte a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt lezárások feloldása után – derül ki a Caixin gazdaságkutató csütörtökön ismertetett beszerzésimenedzser-indexéből.

Made,In,China.,Cardboard,Boxes,With,Text,Made,In,China
Kína, BMI, feldolgozóipar
Zsugorodásnak indult a kínai feldolgozóipar.
Fotó: Shutterstock

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,5 pontra süllyedt a márciusi 50-ről, ezzel visszacsúszott a bővülést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos szint alá. Elemzők a mutató javulására, 50,3 pontra számítottak.

Az új megrendelések három hónap után először csökkentek a lanyha piaci feltételek és a vártnál kisebb vásárlói költések miatt. Az új exportrendelések a márciusi zsugorodás után azonban nőttek áprilisban.

A visszafogott kereslet miatt a cégek január óta a legnagyobb ütemben csökkentették dolgozói létszámukat. Áprilisban közel hét éve leggyorsabban estek az inputköltségek és az eladási árak, miután a cégek kiadásai is mérséklődtek az alacsonyabb nyersanyag-, valamint üzemanyagárak miatt.