Nemzetközi gazdaság

A NATO-tagállamok még egy évre Jens Stoltenberget akarják főtitkárnak

Mandátuma szeptember végi lejárta után plusz egy évig szeretnék maradásra bírni a norvég diplomatát. Stoltenberg 2014 óta tölti be a pozíciót.

A NATO-tagállamok kormányainak képviselői szerdán Brüsszelben megállapodtak abban, hogy további egy évre a norvég Jens Stoltenberg maradjon a szervezet főtitkára – adta hírül szerdán a a norvég Verdens Gang hírportálra hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg 2014 óta a főtitkára.
Fotó: Petras Malukas

A sajtóhírek alapján a 31 NATO-tagország egyöntetűen támogatja, hogy a főtitkári posztot 2014 óta betöltő, tehát a pozícióban a maximális 10 évet ezzel letöltő Stoltenberg további egy évig a szervezet élén maradhasson, és hamarosan hivatalosan is fel fogják kérni erre a norvég diplomatát.

Jens Stoltenberg hivatalosan még nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban. A mandátuma 2023. október 1-jén jár le. Korábban arról szóltak a hírek, hogy decembertől már munkába is állna új munkahelyén, a norvég jegybank elnökeként.

A NATO tagállamai a július 11–12-én Vilniusban megrendezendő NATO-csúcstalálkozó előtt várják Stoltenberg válaszát, hogy vállalna-e még egy évet főtitkárként. Januárban egy honfitársa Nobel-békedíjra jelölte arra hivatkozva, hogy sokat tesz a békéért az orosz–ukrán háború során.

A törökök szerint a svédek még mindig nem tettek eleget a NATO-csatlakozáshoz

Ankara nem tartja elegendőnek Stockholm eddigi törvényalkotási lépéseit a svéd tagság támogatásához. Svédországban nemrégiben új törvényt fogadtak el, amely megnehezíti a terrorcsoportok finanszírozását vagy támogatását, Erdogan szerint azonban a törvénymódosítások értelmetlenek mindaddig, amíg a Kurdisztáni Munkáspárt és a szíriai kurd szervezetek támogatói szabadon szerveznek tüntetéseket az országban.

 

Jens Stoltenberg orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek