Az Egyesült Államokban a negyedik negyedévben kezd majd el visszaesni a gazdaság, amelyet „a zsugorodás egy éve és európai követ 2024-ben” az HSBC Asset Management friss előrejelzése szerint. A brit bank szakértői szerint számos gazdaság számára „vörösen villog a recessziós figyelmeztetés”, miközben a költségvetési és monetáris politika nincs szinkronban a részvény- és kötvénypiacokkal.

Tian Yuan Factory in Arkansas
A picture shows a ready-wear garment factory of Tian Yuan Garments Co. in Little Rock, Arkansas on May 6, 2022. The company is based in Jiangsu province, China. Almost all workers on the production line are locals. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kazuhiko Makita / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Az amerikai gazdaság esik először recesszióba.
Fotó: Kazuhiko Makita / AFP

A Joseph Little, az HSBC Asset Management vezető globális stratégája által jegyzett évközi előrejelzés szerint, bár az amerikai gazdaság egyes részei eddig rugalmasak maradtak, a kockázatok egyensúlya „most magas recessziós rizikót jelez”. „Már enyhe profitrecesszióban vagyunk, és a vállalati fizetésképtelenségek száma is kezd emelkedni” – figyelmeztetett a jelentésben, amelyet a CNBC ismertetett. Hozzátette:

A jó hír az, hogy a magas várhatóan viszonylag gyorsan mérséklődik. Ez lehetőséget teremt a döntéshozók számára a kamatcsökkentésre.

Annak ellenére, hogy a jegybankok vezetői, köztük az amerikai Jerome Powell, változatlanul agresszív hangot ütnek meg, a brit bank elemzői arra számítanak, hogy a Federal Reserve már az év vége előtt megkezdi a kamatcsökkentéseket, és a példáját jövőre követi az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England is. 

Erre azonban abban az esetben nem lesz mód, ha az infláció messze a célértékek fölött marad – ahogyan egyelőre a legtöbb fejlett államban történik. Ezért fontos, hogy a recesszió „ne jöjjön túl korán”, és dezinflációt okozzon – hangsúlyozták a jelentésben.
A dokumentum szerint a bekövetkező visszaesés várhatóan az 1990-es évek elején látotthoz lesz hasonlatos, ami azt jelenti, hogy a legvalószínűbb kimenetel szerint a 1-2 százalékkal zsugorodik majd.

Kínában a lakosság megtakarításai segítenek fenntartani a belső keresletet.
Fotó: AFP

Az HSBC arra számít, hogy a nyugati gazdaságok recessziója két okból is „nehéz, hullámzó kilátásokat eredményez a piacokon”. Az első ok a pénzügyi feltételek gyors szigorodása, ami a hitelezési ciklus visszaesését okozta. A második az, hogy a jelek szerint a piacok nem áraznak be egy különösen pesszimista világképet.

Úgy gondoljuk, hogy a következő hat hónapban érkező híreket nehéz lesz megemészteni egy olyan piac számára, amely a puha landolást árazza be

– fogalmaztak a jelentés szerzői. Little szerint ez a recesszió nem lesz elegendő ahhoz, hogy „kitisztítsa” az összes inflációs nyomást a rendszerből, ezért a fejlett gazdaságokban a fogyasztói árak emelkedésének üteme és a kamatlábak tartósan magasabbak maradnak a korábbinál.
Kína esetében a bank elemzői arra számítanak, hogy a koronavírus-korlátozások évei után a háztartások megtakarításainak magas szintje változatlanul fenntartja majd a belső keresletet , míg az problémái elérik a mélypontot, és javulni kezdenek, a kormányzat fiskális politikája pedig munkahelyeket teremt.

Ramadan preparations in India's Prayagraj
PRAYAGRAJ, INDIA - MARCH 23: Indian worker prepares vermicelli, which is used to make traditional sweet dishes popularly consumed during the holy month of Ramadan, at a factory in Prayagraj, northern state of Uttar Pradesh, India, on March 23, 2023. Amar Deep Sharma / Anadolu Agency (Photo by Amar Deep Sharma / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Az indiai gazdaság meglepően gyorsan kilábalt a koronavírus-válságból.
Fotó: Amar Deep Sharma / AFP

A viszonylag alacsony – májusban éves bázison mindössze 0,2 százalékos – infláció Little szerint azt jelenti, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában van lehetőség a monetáris politika további enyhítésére, és 

a GDP növekedése „könnyen meghaladhatja” a kormány idei szerény, 5 százalékos célját.

Ebbéli meggyőződését fejezte ki egyébként kedden Li Csiang kínai miniszterelnök is. 

Little szerint Kína mellett India a „fő makrogazdasági növekedési történet 2023-ban”, mivel az ország gazdasága erőteljes tempóban lábalt ki a világjárványból az újraéledő fogyasztói kiadásoknak és az erős szolgáltatási ágazatnak köszönhetően. A gazdaság meglepően gyorsan nő, míg az infláció meglepően gyorsan lassul, ami remek elegyet alkot. A javuló vállalati és banki mérlegeket erősítették a kormányzati támogatások is, miközben a strukturális és hosszú távú beruházási fejlődés töretlen.