Az elmúlt két nap zajlott le Jerome Powell amerikai jegybankelnök félévente esedékes kongresszusi meghallgatása, ahol a Fed első embere kifejtette: a jegybankárok szerint még legalább két alkalommal emelni kell az alapkamaton, hogy elérhető távolságba kerüljön a 2 százalékos inflációs cél.

Recession in the USA with the sinking Statue of Liberty
Fotó: Peter Zelei Images / Getty Images

A részvénypiacok már a múlthét közepe, a Fed kamattartásról szóló, de további emeléseket kilátásba helyező döntése óta gyengélkedtek, az S&P 500 index 1,36 százalékot vesztett értékéből. A tőzsdék ereszkedő trendje a héten is folytatódott, Powell pesszimista kongresszusi meghallgatása pedig már az államkötvénypiacra is fájdalmas hatást fejtett ki:

a hónapok óta inverz hozamgörbe tovább mélyült, háromhavi csúcsra tornászva a recessziós félelmeket.

Az adósságpiacnak az sem tett jót, hogy a Fed-elnök nyilatkozatával párhuzamosan a vártnál rosszabb angol inflációs adatok jelentek meg, amire válaszul a jegybank ma 50 bázisponttal emelte meg a brit alapkamatot. Ez a drasztikus szigorítás pedig a befektetők félelmei szerint továbbterjedhet a fejlett országok jegybankjaira is, fájdalmas következményeket okozva a világgazdaságnak.

A brit adatok azt mutatják, túl korai még lazítani a monetáris szigoron, mivel a növekedés üteme eltörpül a pénzromlás tempója mellett. A jegybankok emiatt jó eséllyel megkockáztatják a gazdaság megroppantását, hogy megnyerjék az elleni háborút

– fejtette ki Prashant Newnaha, a TD Securities kamatelemzője.

A brit jegybank és Jerome Powell üzeneteinek hatására az amerikai államkötvények hozamai még inkább az inverz görbe irányába tolódtak el . A bekövetkeztének esélylatolgatása szempontjából fontos kétéves és tízéves kötvényhozamok közti különbözet egy százalékpontra nőtt, március eleje óta legpesszimistább értékét véve fel ezzel.

Az amerikai hozamgörbe változása
A befektetők 5,2 százalékos hozam alatt nem finanszírozzák rövid távon az amerikai kormányzatot

Az egy évnél rövidebb lejáratú államkötvények, a kincstárjegyek hozama tovább emelkedett, nagyrészt a kincstár hatalmas mértékű kötvénykibocsátásának hatására.

Az elemzők rámutatnak: a két- és tízéves kötvények hozamai közt március 6-án mért 111 bázispontos különbség 1980 óta a legmagasabb volt a mutató történetében, amit csak az amerikai bankpánik kirobbanása tudott csökkenteni, mivel a befektetők úgy vélték, a Fed kénytelen lesz a pénzügyi rendszer biztonságának érdekében kamatvágásba kezdeni inkább előbb, mint utóbb. 

Ez azonban elmaradt, és Powell szavait hallva egy ideig még nem is fog, így a befektetői félelem alighanem tovább erősödik majd a következő hetekben.