Az európai autóeladások májusban tovább folytatták az emelkedő pályájukat, és már a tizedik egymást követő hónapban növekedtek, mivel az elektromos kocsik iránti kereslet az egész piacot húzza magával – írta a Bloomberg.

Automobile Barcelona International Motor Show in Spain
BARCELONA, SPAIN - MAY 12: Car Tesla model Y is being displaced at the Automobile Barcelona International Motor Show in Barcelona, Spain on May 12, 2023. Adria Puig / Anadolu Agency (Photo by Adria Puig / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Adria Puig / AFP

Az új autók regisztrációja májusban 18 százalékkal, 1,12 millióra nőtt, ám a legnagyobb növekedést az elektromos járműveknél tapasztaltuk, amelyek értékesítése 66 százalékkal ugrott meg áprilishoz képest

– közölte szerdán az Európai Autógyártók Szövetsége.

Az elektromos kocsik előretörését a Tesla vezette, az év első 5 hónapjában több mint kétszeresére növelve az eladásait, amelyet részben az agresszív árcsökkentéseinek is köszönhetett. Azonban más elektromosautó-családok, köztük a SAIC Motor márkái is egyre népszerűbbek a vásárlók körében.

Az autógyártók kínálata végre elkezdte utolérni a növekvő keresletet, miután a hosszú ideje fennálló ellátásilánc-problémák végre enyhülni kezdtek. Az év első öt hónapjában forgalomba helyezett új autók közel 14 százaléka volt akkumulátoros-elektromos, az eladások pedig több mint 40 százalékkal, mintegy 730 ezerre emelkedtek.

A főbb piacok közül Olaszország és Németország állt az élen az összes járműtípus májusi eladásaiban, 23, illetve 19 százalékos növekedéssel.

Németország gazdasága azonban a téli hónapokban zsugorodott, a háztartások élelmiszerekre, italokra és ruházati cikkekre fordított kiadásai is csökkentek. Emellett a lehűlés további jelei mutatkoznak, például a vegyipari termelés ötödével marad el a történelmi szintektől.