A májusi kiskereskedelmi adatok alapján úgy tűnik, hogy a magas ellenére erős a brit fogyasztók vásárlóereje. A statisztikai hivatal (ONS) pénteki közlése szerint az április 0,5 után májusban havi bázison 0,3 százalékkal nőtt a forgalom az elemzők által várt 0,2 százalékos visszaesés helyett.

Borough Market in London
LONDON, UK - MAY 30: People visit to shop Borough Market which has been a popular tourist attraction in London, United Kingdom on May 30, 2023. The Borough Market established in 1850s as wholesale and retail sale market now considered the largest and the oldest in London. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Rasid Nacati Aslim / AFP


 

Az online boltok különösen jól teljesítettek a kültéri termékek és a nyári ruhák értékesítésével, mivel a nap kezdett kisütni

 – idézte a Reuters Heather Bovillt, az ONS vezető statisztikusát, aki hozzátette, hogy a múlt hónapban részben a kevesebb vasutassztrájknak köszönhetően az áprilisi 1,7 százalékos csökkenés után ugyanilyen arányban nőttek az üzemanyag-eladások is, és a jó idő fellendítette a ruházati boltok mellett a kertészetek és a barkácsáruházak forgalmát.
A Sky News szerint a növekedéshez hozzájárult a koronázás is, amely elsősorban a vendéglátók forgalmát javította. Az élelmiszer-eladások azonban áprilishoz képest 0,5 százalékkal csökkentek, mivel a szupermarketekben folyamatosan emelkednek az árak, az élelmiszerár-infláció megközelíti a húsz százalékot.
 

Éves bázison 2,1 százalékos visszaesést mértek az áprilisi 2,4 után, az elemzők a forgalom 2,6 százalékos csökkenésére számítottak.

Shoppers make their way along Regent Street on Black Friday, in central London on November 26, 2021. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Fotó: Daniel Leal / AFP


Nyilvánosságra hozták a GfK fogyasztói bizalmi indexét is pénteken, amely ötödik egymást követő hónapja nő, a májusi mínusz 27 pontról júniusra mínusz 24-re – ez a legmagasabb érték 2022 januárja óta. A Reuters elemzői mínusz 26 pontot vártak. A mélypontot jelentő mínusz 49-et tavaly szeptemberben érték el, amikor Liz Truss akkori kormányfő gazdasági terve felbolydulást okozott a pénzpiacokon.
Az eredmény azt mutatja, hogy a brit fogyasztók optimistábbak a saját anyagi helyzetüket és brit gazdaságot illetően a makacsul magas infláció és az emelkedő kamatok ellenére. 

Ha a fogyasztók továbbra is így vészelik át a jelenlegi gazdasági vihart, akkor ez szilárd alapot biztosít a növekedéshez való visszatéréshez

 – értékelte Joe Staton, a GfK ügyfélstratégiai igazgatója.
A Reuters azonban ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy bár a brit gazdaság eddig elkerülte a recessziót, a jegybank e heti, vártnál nagyobb kamatemelésével, illetve a várható folytatással a közgazdászok egy része szerint ezt kockáztatja.

Az ING jegyzete szerint elemzői augustusban és szeptemberben is legalább negyed százalékpontos újabb Bank of England-kamatemelésre számítanak.

De ez azt sugallja, hogy a kockázata nő

– tették hozzá.