Nemzetközi gazdaság

Az orosz–szaúdi együttműködés megerősítéséről tárgyalt a koronaherceggel Putyin

Április után újra telefonon egyeztetett egymással Oroszország és Szaúd-Arábia vezetője. A két ország az OPEC+-on belül és kívül is erősítené kapcsolatait.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott Mohammad bin Szalmán al-Szaúd szaúdi koronaherceggel, amelynek során az OPEC+-on belüli együttműködési lehetőségekről egyeztettek – írta a Kreml sajtóirodájának közleménye alapján a TASZSZ orosz hírügynökség.

Fotó: Bandar al-Jaloud / AFP

A sajtóiroda jelentése szerint mindkét fél méltatta az OPEC+-on belüli együttműködés szintjét, amely lehetővé teszi, hogy időben és hatékonyan lépéseket tegyenek az olajkereslet és a kínálat egyensúlyának fenntartása érdekében. A felek egyetértettek abban, hogy a közelmúltban Rijádban tartott miniszteri találkozón elért megállapodások fontosak a szervezet számára.

 

A két vezető az Oroszország és Szaúd-Arábia közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokról is egyeztetett.

 

A két állam növelné az együttműködését, a beruházások, a szállítási logisztika és az energia területén egyaránt több közös projektet valósítanának meg.

Putyin és Bin Szalmán megvitatta az orosz–szaúdi együttműködés különböző aspektusait más multilaterális szervezeteken belül, és megállapodtak a különböző szintű kapcsolatok további erősítésében. Az orosz elnök és a szaúd-arábiai trónörökös legutóbb április 21-én folytatott telefonbeszélgetést.

Egy pikáns látogatás: az Arab Liga ülésére érkezett Zelenszkij

Az ukrán elnök áprilisban először jár Szaúd-Arábiában, amely eddig igyekezett semleges maradni a háborúval kapcsolatban.

 

OPEC + Mohammad bin Szalmán al-Szaúd Szaúd-Arábia telefonbeszélgetés
Kapcsolódó cikkek