Ritkán látott magyarázatot találtak a magasan ragadt svéd inflációra az ottani elemzők. Véleményük szerint nem más tehet a drágulásról, mint az amerikai popdíva, Beyoncé. Az énekesnő május közepén ugyanis Stockholmban indította el világkörüli turnéját, az érdeklődés pedig óriási volt a buli iránt. 

65th Annual Grammy Awards - ShowUS-ENTERTAINMENT-MUSIC-GRAMMY-AWARD-SHOWUS musician Beyonce accepts the award for Best Dance/Electronic Music Album for "Renaissance." during the 65th Annual Grammy Awards at the Crypto.com Arena in Los Angeles on February 5, 2023. (Photo by VALERIE MACON / AFP)
Fotó: AFP

Svéd elemzők szerint a koncert körüli őrület annyira felhajtotta az árakat, hogy a vártnál jóval kisebb mértékben csökkent csak az amely így éppen csak benézett májusban a 10 százalék alá: 9,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Svédországban az előző évhez képest. Előzetesen ennél jóval kisebb inflációra számítottak a szakértők, az okok pedig Beyoncéra vezethető vissza – írja a Guardian

Stockholmot ugyanis elárasztották az énekesnő rajongói, akikben a helyi szállodák, éttermek és egyéb boltok meglátták az aranytojást tojó tyúkokat, brutális áremelésbe kezdtek. A svéd fővárosban több tízezren foglaltak szállást, de sokan közülük már csak Stockholm környéként találtak kiadó szobákat, szintén jelentősen megemelt áron. 

A svéd infláció alakulása 2023. május

 

Az érdeklődés azért volt egyébként ilyen nagy, mert nagyon sok amerikainak kapóra jött a gyengébb svéd korona és számukra még így is olcsóbb volt a koncert, mintha az Egyesült Államokban mentek volna rá. 

Elemzők szerint júniusban várhatóan már normalizálódik a helyzet és végre látható csökkenésnek indulhat az infláció, bár egy szakértő hozzátette: Bruce Springsteen Göteborgban három koncertet is ad majd a hónapban, ez még torzíthatja az adatokat.