Nemzetközi gazdaság

Brutális összegeket emészthet fel a kahovkai vízerőmű újjáépítése

A robbantás miatt évekre ellehetetlenülhet a Krím félsziget vízellátása.

A hét elején robbanás történt a Nova Kahovka-i víztározónál, a gát súlyos károkat szenvedett. Az eddigi információk szerint egy orosz gépesített dandár követte el az akciót. Ez a tározó látja el vízzel a 2014 óta orosz megszállás alatt lévő Krím félszigetet. A robbanás következtében hatalmas mennyiségű víz ömlött ki, és százezrek maradtak ivóvíz nélkül.

Fotó: AFP

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint a Nova Kahovka-i gát felrobbantása idővel fizikailag is ellehetetleníti az ideiglenesen megszállt Krím vízellátását – írta a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

A következő három, öt, tíz évben, amíg a gátat újjá nem építjük, a Krím vízellátása fizikailag lehetetlen lesz

– emelte ki a politikus.

Ráadásul az újjáépítés sem egyszerű, sem olcsó nem lesz, miután a gát és a vízerőmű szinte teljesen megsemmisült a detonációban.

Körülbelül egymilliárd dollárba kerülhet a teljesen megsemmisült vízerőmű újjáépítése – írta az Ukrán Gazdasági Minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

Körülbelül egymilliárd dollárba kerülhet az új vízerőmű és a gát megépítése. A létesítmények helyreállítása öt évet is igénybe vehet. A robbanás humanitárius és környezeti következményeinek hatása csak növekedni fog az elkövetkező időszakban

– jelentette ki Julija Szviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a vízerőmű felrobbantásának következményei nagyjából egy hét múlva, a vízszint stabilizálódása után válnak ismertté. Mivel a duzzasztó elleni támadás a zaporizzsjai atomerőmű hűtővízellátására is hatással van, így a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség delegációja a jövő hét folyamán fel fogja keresni az erőművet.

 

Nova Kahovka kahovkai Krím
Kapcsolódó cikkek