Az orosz finomítók kilenc hete a legmagasabb szintre emelték nyersolaj-feldolgozási volumenüket. A létesítmények napi 5,49 millió hordó olajat dolgoztak fel a június 14-ével végződő héten. Ez közel 194 ezer hordóval nagyobb mennyiség naponta, mint a megelőző héten volt – értesült a Bloomberg egy bennfentestől.

Egyre több olajat finomítanak Oroszországban.
Fotó: AFP

Mivel az orosz kormány titkosította a termelési adatokat, azokról a külföld legfőbb tájékozódási pontjai a finomítók nyersolajellátása és a tengeri mennyisége. Ezek alapján az orosz olajfeldolgozás mértéke idén április első hetében tetőzött 5,78 millió hordóval.

Oroszország korábban bejelentette, hogy a nyugati szankciók miatt márciustól napi 500 ezer hordóval csökkenti a termelést. Ezt Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes legutóbb június elején erősítette meg. A magas tengeri export és az ugyancsak fellendült hazai nyersolaj-feldolgozás azonban kétségbe vonja a kijelentést. Az ellentmondásosságot támasztja alá Viktor Katona, a Kpler kutatócég olajelemzési vezetője is, aki azt közölte, hogy a tavaszi karbantartási időszak végével helyreállítják a finomítók áteresztőképességeit. Az utolsó kulcsfontosságú létesítmények július elején állhatnak újra teljes kapacitásra – írta meg a Bloomberg.

Sőt, az elmúlt hónapokban több ezer új olajkutat nyitottak meg az országban.

Újabb ázsiai atomhatalom tér át az orosz olajra

Moszkva a háború kirobbanása és a nyugati szankciók bevezetése óta egyre szorosabb politikai és gazdasági kapcsolatokat alakít ki Ázsiával, főleg India és Kína vásárolja az orosz energiahordozókat. Most egy újabb országgal, Pakisztánnal bővült a lista.