Vasárnap megérkezett Karacsiba az első, kedvezményes árú orosz olajszállítmány, amelyet ma rakodnak ki – jelentette be Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök Twitteren. A 250 milliós ország kormányfője szerint ezzel elmélyült a Pakisztán és Oroszország közötti kapcsolat, amivel Iszlámábád fontos lépést tesz a jólét és a irányába. Az áprilisban megrendelt szállítmány eredetileg május végén érkezett volna.

On,Board,Large,Tanker
On board large tanker, olaj, tanker,
Fotó: Shutterstock

A két ország közötti egyeztetések még tavaly indultak, Imran Hán korábbi pakisztáni kormányfő az orosz–ukrán háború kirobbanása után tárgyalt az olajvásárlásról Vlagyimir Putyin elnökkel. A felek azonban sokáig vitáztak, sajtóértesülések szerint Pakisztán 50 dollár körüli hordónkénti árat kért, vagyis tíz dollárral alacsonyabbat, mint az ársapka. Konfliktust okozott a fizetési mód is, az oroszok azt akarták, hogy rubelben vagy jüanban történjen, míg Iszlámábád rúpiával akart fizetni.

Azt nem tudni, hogy az energiahordozóért a világ ötödik legnépesebb országa pontosan mennyit és milyen módon fizet, de a kormányfő bejelentése alapján hordónként 50 dollár körül lehet az ár. Az üzlettel mindkét fél jól jár: az európai piacról kiszoruló Moszkva újabb ázsiai vevőt talált, míg a gazdasági válsággal küzdő Iszlámábád sokat spórolhat. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a volumene elérheti a napi százezer hordót.

Pakisztán külső kifizetéseinek nagy részét az energiahordozók teszik ki, olajat eddig a Közel-Keletről, főleg Szaúd-Arábiától, Kuvaittól és az Egyesült Arab Emírségektől szerezte be. Moszkva a háború kirobbanása és a nyugati szankciók bevezetése óta egyre szorosabb politikai és gazdasági kapcsolatokat alakít ki Ázsiával, az olaj legnagyobb felvásárlója India lett, és Kína is számottevően növelte az orosz szállítmányokat.

Két rakétafregattot kézbesített Kína a „világ egyik legveszélyesebb államának”

Kína erősíti a katonai együttműködést óriás szomszédja, India ősriválisával, amelyet Joe Biden amerikai elnök néhány hónapja a világ egyik legveszélyesebb államának nevezett. Az átadást nem akadályozta meg a Pakisztánban folyó legfrissebb politikai felfordulás, sem a gazdasági nehézségek.