Két energiatárolókat és akkumulátorokat gyártó kínai cég jelentős befektetéseket fontolgat Vietnamban, amelyeknek az összértéke az egymilliárd dollárt is meghaladhatja a Reuters iparági és kormányzati forrásai szerint.

TO GO WITH: INFLATION-POVERTY-FOOD-VIETNAM BY FRANK ZELLERA farmer walks on a rice field outside Hanoi's Noi Bai industrial park on May 2, 2008. Daily life of hundreds of thounsands of labourers like these women got harder in recent months, as the surge in global food prices swept through Vietnam, driving inflation to a decade high of 21 percent in April compared to a year earlier.   AFP PHOTO/HOANG DINH NAM (Photo by HOANG DINH NAM / AFP)
Vietnam vonzó befektetési célpont.
Fotó: Hoang Dinh Nam / AFP


Az ország egyre népszerűbb a kínai befektetők körében, hiszen globális exportközpont lett a szabadkereskedelmi megállapodásoknak és az olcsó munkaerőnek köszönhetően.
A 2019-ben alapított, hsziameni székhelyű Hithium Energy Storage Technology stratup, amely Európában és az Egyesült Államokban is terjeszkedik, Vietnamban tárgyalásokat folytat 900 millió dolláros költséggel egy üzem megépítéséről. Ha ilyen összegben állapodnak meg, akkor 

a cég lesz az ország az egyik legnagyobb külföldi befektetője,

 de források szerint az üzlet értéke eléri legalább a félmilliárd dollárt. A Hithium a közleményében csak annyit reagált, hogy nincs megállapodáshoz közeli szerződése, de az év végére a jelenlegi 15-ről 70 gigawattra növeli a termelési kapacitását.

Hithium
Hithium Energy Storage Technology
A Hithium Európában és az Egyesült Államokban is terjeszkedik.
Fotó: Hithium


A másik kínai cég a Growatt New Energy, amely egyelőre csak bérel üzemet Vietnamban, és egy belső forrás szerint mintegy 300 millió dollárt tervez befektetni egy 15 hektár ipari terület megszerzésére, hogy új gyárat építsen. A Growatt akkumulátor-rendszereket és energiatároló invertereket állít elő.
Az exportlehetőségek mellett Vietnam azért is vonzó célpont, mert az ország egy bővülő piac a megújuló energiaforrások számára. A részben a klímaváltozás miatt növekvő igényeket nem tudja kielégíteni a meglévő energiahálózat, így gyakoriak az áramkimaradások. A parlament azonban még nem fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé tenné energiatárolók alkalmazását a hálózat erősítése érdekében.

Solar,Cell,Plant,And,Wind,Generators,Under,Blue,Sky,On
solar cell plant and wind generators under blue sky on sunset.Powerplant with photovoltaic panels and eolic turbine.clean energy and eco energy concept.solar cell plant and wind generators under blue
A megújuló energiára Vietnamnak is szüksége van.
Fotó: Shutterstock


A Hithium, amely jelenleg nincs jelen Vietnamban, helyhez kötött energiatároló termékek gyártására szakosodott, beleértve a cellákat és nagyobb tárolókat, amelyek segítenek a nap- vagy szélerőművekből származó időszakos energiaellátás kezelésében.
A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Precedence Research becslései szerint a 

globális energiatárolási piac értéke a 2021-es alig több mint 31 milliárd dollárról az évtized végére nagyjából 224 milliárdra ugrik.

 A piac legfőbb szereplője jelenleg a Tesla, a Panasonic és a Philips.