A hőérzetünk és a naptár szerint sem kezdődött még el itthon a nyár, de a világ távolabbi pontjain máris szenvednek – aztán hamarosan mi is sorra kerülhetünk. Vietnám északi részén minden idők legmagasabb ottani hőmérsékletét, 44 Celsius-fokot mértek néhány napja, ezért a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak otthon. 

Kánikula, víz, hőség illusztráció. foto: Vémi Zoltán
Jellemző kép a közeljövőből.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Thaiföld még ezen is túltett, ott 44,6 fokot jegyeztek fel egy nyugati tartományban, 

és Mianmar sem marad el túl sokkal, ott 43,8-et regisztráltak a keleti végeken, ami évtizedes rekord.

„Ezek a csúcsok sokszor meg fognak még dőlni, ami csak megerősíti, hogy még az extrém klímamodellek is igaznak bizonyulnak” – szomorkodott Nguyen Ngoc Huy klímakutató Hanoiban.

Európában sem biztató a helyzet, Spanyolországban, Córdoba repülőterén ugyanis április 27-én délután háromkor 38,8 fokot mértek, ami szintén csúcs az évnek ebben a szakában, és az egész hónapban tíz-tizenöt fokkal magasabb hőmérséklet uralkodott egy forró észak-afrikai légáramlat miatt.

Ez a hőhullán egyáltalán nem normális, olyan áprilisi hőmérsékleteket mértünk, amilyeneket még soha: néhol öt fokkal verték az eddigi rekordokat

– nyilatkozta a szintén klímakutató Maximiliano Herrera.

Idehaza sem sokkal jobb a helyzet, sőt nálunk hideg-meleg szélsőségek is megfigyelhetők voltak a közelmúltban, és ez várható a közeljövőben is.

Már a tél is mozgalmasan alakult

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint 

a mögöttünk hagyott tél országos átlagban az 1991–2020-as átlagnál 2,7 Celsius-fokkal volt melegebb, ezzel a 2006–2007-es után a második legenyhébb 

1901 óta, továbbá jelentősebb hideg időszak egyáltalán nem fordult elő. Emellett sok csapadék hullott, a normál érték másfélszerese, amivel a kilencedik legcsapadékosabb tél lett a 20. század kezdete óta. 

Havat nem sokat láttunk a téli hónapokban...
Fotó: OMSZ

Több hőmérsékleti és csapadékrekord is megdőlt ugyanakkor, az előbbiek ráadásul a skála mindkét végén. Február végén és március elején még meleg-, áprilisban már hidegrekordokat jegyeztek: március 9-én például Kaposváron a napi minimum csak 11,9 fokig süllyedt, aztán 14-én Sellyén már 24,1-et mértek, ellenben április 6-án a Kékestetőn csak mínusz 2 fokot. Közben folyamatosan újraírták a fővárosi széllökések csúcsait is: március 11-én a János-hegyen 32,5 kilométer per órás szelet regisztráltak, amely 27-ig számított érvényes rekordnak, hiszen ekkor már 33,0 kilométer per órás lökéseket mértek ugyanott.

Eddig tehát azt vehettük észre, hogy az enyhe tél után alig volt még jó idő – a napokban is felhős 15-20 fokos idő kedvetlenít –, ám ennek meglesz a böjtje, mert az előrejelzések szerint hamarosan ránk borul a hőség.

Mi közünk van Peruhoz?

A szerdán Budapesten rendezett Válságok és valóságok klímakonferencián Stumpf-Biró Balázs összeomlás-kutató is szót ejtett arról, hogy a legnagyobb El Nino-nyarat várhatjuk idén, a bomba azonban feltehetőleg jövőre robban, amikor nemcsak elképesztő hőség, hanem igen jelentős csapadékosság várható. Emlékeztetett, hogy a 2003-as nagy európai hőhullámot 70 ezer halálesettel lehetett összefüggésbe hozni, ez a szám a mostani évszázad közepére a négyszeresére nőhet a hőséggel társuló magas páratartalom miatt. 

A fő gond ugyanis, hogy az ember természetes izzadásos önhűtése viszonylagos szárazságban és a Celsiusban mért harmincas foktartomány közepéig működik, 

mivelhogy ekkora az eredeti saját testhőmérsékletünk. E feletti kinti hőmérsékletnél és magas páratartalomnál azonban már akadozik a saját hűtőrendszerünk, aminek a legrosszabb végkimenetele a köznyelvi hőguta.

Top view or aerial view of Beautiful crystal clear water and white beach with long tail boats in summer of tropical island or Koh Lipe in Satun,Southern Thailand with copy space
Ez a kép csábító, de nem az egyetlen kimenetel.
Fotó: Shutterstock

Az említett El Nino-jelenség pedig nemcsak idén, hanem jövőre és talán még a harmadik évben is uralkodhat. A jelenség ugyan Dél-Amerikának is a túlsó partján, Peru és Ecuador térségében kezdődik, ám hatással van az egész világra, így Magyarországra is, habár párhuzamos vélemény, hogy erősebb hatással bírhat a globális felmelegedés. 

Mindenesetre az előrejelzések szerint folyó hó végén, illetve június elején törhet be hozzánk a kánikula. Az OMSZ tíznapos előrejelzése elég nagy szórást, ugyanakkor egyértelműen növekvő napi csúcsokat jelez. A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja négyhetes anomáliamodellje azt mutatja, hogy egyelőre elmaradunk a szokásostól, viszont a május 22–28-i héten a hőmérséklet már felfelé térhet el a húszéves modellklímához képest. Az egész nyarat tekintve pedig az elmúlt évek trendjét folytatva újabb hőmérsékleti rekordok érkezhetnek. 

Kiskunhalas a csúcstartó

A csúcsok napja eddig 2007. július 20. volt, amikor a legmagasabb napi minimumot Pécs hozta 27,9 Celsius-fokkal, a legmagasabb napi átlaghőmérsékletet Dunaújváros 33,3-del, az abszolút maximumot pedig Kiskunhalas produkálta 41,9-del. Ám nemcsak hőségre, hanem szélsőségekre is egyre inkább számíthatunk, amit ékesen példáz, hogy 2022. március 24-én 

Szécsényben mínusz 7,5 és plusz 23,6 között ingázott a hőmérséklet, vagyis 31,1 fokos volt a kilengés, nyilvánvalóan ez is rekord 

– szóval, már semmin sem kell meglepődni, sokkal inkább alkalmazkodni.

Idén a viszonylag nyugodtnak tűnő júniusra mozgalmasabb, csapadékosabb, szelesebb július érkezhet, majd ismét forró augusztussal folytathatjuk. Az szinte garantált, hogy összességében az idei melegebb nyár lesz, és kevésbé száraz, mint a tavalyi volt, ugyanakkor feltétlenül mérsékeltebb, mint a következő, illetve amilyenekre hosszú távon készülhetünk.