Az átlagosnál 57 százalékkal kevesebb csapadék esett június első hetében Indiában, mert a déli partok felett kialakult ciklon hatására késik a monszun. Normális esetben ezen a héten 23,1 milliméternyi eső esik, az ország meteorológia szolgálatának adata szerint most csupán 9,9 milliméter.

Keralába egy hét késéssel csütörtökön érkezett meg a monszun.
Fotó: K Sunil Prasad / AFP


A monszun a háromezermilliárd dollár értékű gazdaság éltető eleme, ez biztosítja az India számára szükséges eső közel 70 százalékát a mezőgazdaságnak, valamint a víztározók és víztartó rétegek feltöltéséhez. 

Mivel nincs kiépített öntözőrendszer, így a termőterület majdnem fele az esőtől függ.


Az eső általában június elseje körül kezdődik a déli Kerala tartományban, és július közepére eléri az ország teljes területét. A meteorológusok az idén június 4-re, vasárnapra várták az első esőt, de az csak csütörtökön érkezett meg, mert az Arab-tengeren kialakult súlyos ciklon késleltette. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hét évben most kezdődik a legkésőbb a monszunidőszak, amely szeptemberig tart. 

Ágazati szakértők szerint emiatt késhet a rizs, a gyapot, a kukorica, a szója és a cukornád vetése.

 

A,Dried,Up,Empty,Reservoir,Or,Dam,During,A,Summer
A dried up empty reservoir or dam during a summer heatwave, low rainfall and drought in north karnataka,India
Vízre várnak az ország tározói.
Fotó: Shutterstock


Az időjárási feltételek viszont most kedvezők ahhoz, hogy az eső elérje Kerala mellett Tamil Nadu és Karnataka államot is. Az előrejelzések szerint a teljes monszunidőszakban a szokásos esőmennyiség várható, annak ellenére, hogy egyre valószínűbb az El Nino időjárási jelenség kialakulása, ami általában a szokásosnál nagyobb forrósággal és szárazsággal jár. Az El Nino egész Ázsiában veszélyezteti az élelmiszer-termelést, különösen az ausztrál búzáét és pálmaolajét, valamint a délkelet-ázsiai rizsét