Az amerikai Micron 4,3 milliárd jüant (602 millió dollárt) tervez befektetni csipcsomagoló üzemének korszerűsítésére Hszianban. A cég hivatalos WeChat-fiókján közölte, hogy a felvásárolja eddigi partnere, a Powertech Technology ottani tevékenységét, és új épületekkel bővíti a telephelyet, hogy jobban megfeleljen a kínai ügyfelek igényeinek.

China bans major US chip maker Micron from key infrastructure projects
epa10647331 People exit the Micron headquarters building in Shanghai, China, 23 May 2023. China banned major US chip maker Micron from key infrastructure projects on claims of national security risk after the Cyberspace Administration of China (CAC) announced on 21 May that Micron had failed to pass a cybersecurity review.  EPA/ALEX PLAVEVSKI
Fotó: Alex Plavevski / AFP

Sanjay Mehrotra, a vállalat vezérigazgatója a csak kínai nyelven kiadott közleményben hangsúlyozta, hogy az amerikai csipgyártó elkötelezett Kína mellett. A döntés mindössze négy héttel azután született, hogy Peking részleges tilalmat rendelt el a Micron Kínában értékesített termékeire. Az amerikai csipgyártó nem hozta nyilvánosságra az üzlet értékét, de közölte: a Powertech hsziani leányvállalatának 1200 alkalmazottjának kínál szerződést, a beruházással pedig  további 500 munkahelyet teremt. A cég kínai munkavállalóinak létszáma több mint 4500 főre emelkedik a jövőben – írja a Reuters.

A vállalat a távol-keleti óriás mellett a világ legnépesebb országában is befektetne: névtelenségüket kérő források szerint a Micron legalább egymilliárd dollárral járulna hozzá egy indiai csipcsomagoló üzem létrehozásához. A bejelentésre a jövő héten kerülhet sor, amikor Narendra Modi miniszterelnök az Egyesült Államokba látogat, ha a tárgyalások sikerrel járnak. Modi víziója, hogy Indiát a csipgyártás globális központjává tegye. Ennek érdekében az izraeli ISMC és az abu-dzabi székhelyű Next Orbit Dél-Indiában tervez félvezetőgyárat létrehozni.

Azonban több szakértő is megkérdőjelezte, hogy a születőben lévő iparág valaha is sikerrel veheti fel a versenyt a csúcsminőségű félvezetők tajvani, kínai, dél-koreai és más országokban már működő gyártóival, miközben az Egyesült Államok, Japán, Kína, Szingapúr, Dél-Korea, Tajvan és Németország is támogatja a gyártókapacitások hazai kiépítését. Egyesek azzal érveltek, hogy a csipgyártóknak nyújtott kormányzati támogatásokat jobb lenne a helyi informatikai szakemberek képzésére fordítani.

Az amerikai csipipari cég ipari kémkedéssel vádolja kínai riválisát

A csipgyártó berendezéseket készítő amerikai Applied Materials beperelte a kaliforniai székhelyű, de a pekingi E-Town Dragon tulajdonában lévő riválisát, a Mattsont. A vállalat szerint a Mattson 17 kutatót és mérnököt szervezett be, akik több mint egy évig kémkedtek a cégben, és ellopták az üzleti és a technológiai titkait.