A csipgyártó berendezéseket készítő amerikai Applied Materials beperelte a kaliforniai székhelyű, de a pekingi E-Town Dragon tulajdonában lévő riválisát, a Mattsont. A vállalat szerint a Mattson 17 kutatót és mérnököt szervezett be, akik több mint egy évig kémkedtek a cégben, és ellopták az üzleti és a technológiai titkait.

:,Mobile,Phone,With,Website,Of,Us
Fotó: Shutterstock

A bírósági eljárás még tavaly indult, de csak most került nyilvánosságra. „A dokumentumok közül sok rendkívül érzékeny és technikai jellegű. Az Applied üzleti titkait tartalmazza, amelyek a Mattsonnak éveken át tartó versenyelőnyt biztosítanának a fejlesztéseknél” – áll az amerikai cég 2022. márciusi beadványában. 

A beszervezett alkalmazottak az információk átadása után távoztak az Applied Materialstól: a vállalati eszközeikről törölték az adataikat, és nem fedték fel az új munkaadójukat, vagy szimplán hazudtak – írja a Bloomberg.

Egy Ken Lai nevű mérnök állítólag sikertelenül próbált meg információkat letölteni egy pendrive-ra egy nappal azután, hogy 2022 februárjában elfogadta Mattson állásajánlatát. Miután ez nem jött össze, egyszerűbb megoldást választott: a gyártási folyamat részletes leírását, vegyi anyagok összetételét és más vállalati titkokat a munkahelyi e-mail-címéről egy személyes fiókba küldte el magának, így kicsempészve új munkaadójának. A mérnök állítólag hazudott a kilépésről is. Lai tagadta vádakat: szerinte az e-mailek nem tartalmaztak bizalmas adatokat.

A Mattson közölte: az állítások nem megalapozottak, a vádak alátámasztására pedig nem mutattak be komolyan vehető bizonyítékokat, így arra számítanak, hogy megnyerik a pert. Az Applied Materials nem kívánt nyilatkozni. Amerikai tisztségviselők régóta vádolják Kínát, hogy ipari kémkedéssel igyekszik megszerezni a nyugati cégek titkait. Peking mindig tagadta a vádakat, amerikai rágalomnak és fantazmagóriának minősítette őket.

Nem ez az első eset a közelmúltban, a héten robbant ki Dél-Korea legnagyobb ipari kémkedési botránya: a koreai ügyészség szerint a Samsung volt alelnöke, akit nem neveztek meg, illegálisan szerzett meg olyan információkat, amelyek fejlett félvezetőgyárak építéséhez szükségesek. A terve az volt, hogy a Samsung Hszianban található memóriacsipgyárát teljes egészében lemásolja, és felépíti Csengtuban. Februárban az ASML számolt be arról, hogy félvezetőgyártással kapcsolatos kínai technológiai lopást észlelt, de részleteket nem közölt.

Az Applied Materials az ASML-hez hasonlóan fontos szerepet tölt be a nemzetközi csipgyártási láncban, mivel rajtuk kívül kevés cég tud olyan gépet gyártani, amely a fejlettebb félvezetők előállításához elengedhetetlen. Az Egyesült Államok és szövetségesei egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek, hogy korlátozzák Kína hozzáférését a fejlett csipek gyártásához szükséges technológiához. Peking viszont elszántan igyekszik kiépíteni saját félvezetőiparát, így aztán nem meglepő, hogy az utóbbi években egyre gyakoribb módszer az ipari kémkedés.

A TSMC segítene az amerikai–kínai kapcsolatok stabilizálásában

A világ legnagyobb csipgyártója, a tajvani TSMC vezetői szerint nem tudják ugyan megoldani a Washington és Peking közötti problémákat, de kulcsszerepük az ellátási láncban mindkét felet megnyugtathatja, ezzel enyhíthetik a geopolitikai feszültségeket. A TSMC vezetői szerint a cég továbbra is elkötelezett amellett, hogy a legfejlettebb gyártókapacitásainak nagy részét Tajvanon tartsa.