Ma tartja a hazautalások nemzetközi napját az ENSZ: az Egyesült Nemzetek Szervezete kampányt indít, hogy a külföldi munkavállalok által indított, határokon átnyúló tranzakciók olcsóbbak legyenek. Az nemzetközi szervezet ezért felszólítja a bankokat, a kormányokat és a pénzügyi szolgáltatókat, hogy fokozzák a digitalizációt, valamint a pénzügyi rendszer integrációját a szegényebb és közepes jövedelmű országokban.

World,Ball,On,Banknotes,With,Currency,Sign,Include,Dollar,Euro
Fotó: Shutterstock

Az ENSZ szerint tavaly 200 millió migráns munkavállaló utalt haza különböző összegeket, amivel 800 millió családtagjuk megélhetését segítették. Az előző évben világszerte 794 milliárd dollárra nőtt a külföldi munkavállalók által hazaküldött pénzek értéke, ebből 626 milliárd dollár volt az alacsony és közepes jövedelmű országokba érkezett összeg, utóbbi 5 százalékos emelkedésnek számít. A hazautalások tették ki Tonga GDP-jének 50 százalékát, 

míg Libanonban, Szamoán, Tádzsikisztánban és Kirgizisztánban a bruttó hazai össztermék több mint 30 százalékát adták.

Gambiában, Hondurasban, Salvadorban, Haitin és Nepálban pedig több mint egyötödét érték el. Az orosz–ukrán háború kirobbanása után 8 millió ukrán menekült az Európai Unióba azóta, az általuk indított tranzakciók 10,3 százalékkal növelték az európai országokba irányuló összes hazautalást. Nominálisan a tranzakciók öt legnagyobb országának tavaly India (amely először lépte át a 100 milliárd dollárt), Mexikó (60 milliárd dollár), Kína (51 milliárd), a Fülöp-szigetek (38 milliárd) és Egyiptom (32 milliárd) számított.

Pakisztán 29 milliárd, míg Banglades és Nigéria egyenként 21 milliárd dollárt kapott. Mexikó részben a dollár erősödése miatt előzte meg Kínát, amely 2021-ben a második helyen állt. A Világbank és az IMF szerint a hivatalos adatok nem pontosak: a tranzakciók valódi értéke akár 50 százalékkal magasabb is lehet, mivel az emberek sokszor nem hivatalos módszereket használnak a pénzküldéshez, amelyeket a hatóságok nem képesek nyomon követni. Például az iszlám országokban népszerű havala rendszerhez vagy a kriptovaluták felé fordulnak.

A migránsok hazautalásait a valutaárfolyamok is befolyásolják, például az erősebb rubel növelte az Oroszországból a közép-ázsiai és dél-kaukázusi országokba irányuló tranzakciók értékét, míg a gyengébb euróval rosszabbul jártak az öreg kontinensről utaló bevándorlók. Az ENSZ számításai szerint a határokon átnyúló tranzakciók még mindig drágának számítanak, tavaly 6 százalékos volt az utalások átlagos költsége. A szervezet célja a kampánnyal, hogy ezt lefaragják, a megoldást pedig az átláthatóbb banki működésben és a digitalizációban látják.

A hazautalások pumpálják fel a szerb büdzsét

A külföldön dolgozók hazautalásai, valamint a korábban külföldi munkavállalással megszerzett jellegű ellátmányok utalásai folyamatos devizabevételt jelentenek a nyugat-balkáni országokban. Szerbiát szokták példaként emlegetni, mert ott éves szinten, GDP-arányosan 7-8 százalékot tesznek ki az ilyen bevételek. Valójában azonban a térség országai között Szerbia sereghajtónak számít az arányokat figyelembe véve.