India egy aktív szolgálatot teljesítő, rakétahordozó hadihajót ajándékozott Vietnámnak, ami az első ilyen eset India 1947-es függetlensége óta. Az indiai haditengerészet közlése szerint a dél-ázsiai országban épített, Kirpan nevű korvett szerdán hagyta el India keleti partvidékét.

3d volumetric financial digital symbol of the euro against the background of a pixelated turbid banknote of 100 euros 3d volumetric financial digital symbol of the euro against the background of a pixelated turbid banknote of 100 euros
Fotó: Defence Decode YouTube

A Reuters brit hírügynökség szerint India és Vietnám az elmúlt években látványosan megerősítette kétoldalú kapcsolatait, mivel mindkét ország tart az egyre inkább növekvő kínai befolyástól.

India korábban már kisebb hajókat és katonai felszerelést adott a Maldív-szigeteknek és Mauritiusnak, illetve egy tengeralattjárót is küldött Mianmarnak. A Vietnámnak adott korvett azonban az első hadihajó, amelyet India egy olyan, Kínával szomszédos országnak ajándékozott, amely a vitatott hovatartozású területekkel rendelkező Dél-kínai-tenger partján fekszik.

Kína évek óta egyre erősebb területi igényt formál a teljes Dél-kínai-tengerre, és érzékenyen reagál más országok hadseregeinek jelenlétére a térségben.

Az indiai haditengerészet közleménye szerint a hadihajó átadása tükrözi India elkötelezettségét a hasonlóan gondolkodó partnerországok megsegítése és katonai képességeik fejlesztése iránt.

A kommüniké kitért arra is, hogy a korvett közepes és rövid hatótávolságú lövegek, radarzavaró lőszer és felszín-felszín rakéták kilövésére is alkalmas.

A közlemény azt nem részletezte, hogy rakétákkal együtt adják-e át a hajót Vietnámnak, vagy nélkülük. India a hadihajó-ajándékozást Phan Van Giang vietnámi védelmi miniszter egy hónappal ezelőtti indiai látogatása során jelentette be.

Orosz hadihajók jelentek meg Tajvan partjainál

Két orosz hadihajót észlelt Tajvan a keleti partja közelében. Nem szokványos, hogy Oroszország hajói megjelenjenek a Filippínó-tenger déli részén, így Tajpej készültségbe állította a flottáját és a hajóelhárító rakétarendszereit. Arról nincs hír, hogy a két orosz hajó miért úszott be a tajvani vizekre, illetve hova tartanak.