Az idén már nem csökken a reálbér, azaz az és a bérfejlesztés üteme egyensúlyban lesz. A pénzromás tempója a februári 15,4 százalékos csúcs után éves szinten 10 százalék alá bukhat, 2023 végén már csak 6-7 százalék környékén mozog – közölte szerdán Peter Kazimír, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnöke a jegybank legfrissebb makrogazdasági prognózisát ismertetve. 

Jövőre 6,2 százalékos, 2025-ben pedig 3,7 százalékos éves pénzromlást vetít előre az NBS azzal, hogy a bérek 8, illetve 6 százalékkal emelkednek a vizsgált időszakban. Ebből adódóan a következő két év során 1,6-2 százalékos reálbérnövekedést könyvelhet el a lakosság. A foglalkoztatottság évente 0,3-0,5 százalékkal emelkedik, ennek köszönhetően a munkanélküliek aránya 6 százalékról 2025-re alig 5-re mérséklődik. 

A üteme az idén viszonylag szerénynek mondható, csupán 1,4 százalékot vár a nemzeti bank, viszont jövőre és 2025-ben már egyaránt 3 százalék fölötti lesz a növekmény. Az idei visszafogott adat annak tudható be, hogy a magas infláció miatt a lakosság vásárlóereje visszaesett, azaz a hazai fogyasztás nem fogja húzni a gazdaságot – ehelyett az uniós források bevonása és az lesz a növekedés motorja.