Nemzetközi gazdaság

Szűk határidőt adott Zelenszkij: egy hónap múlva fejek fognak hullani

Az ukrán elnök egy hónapot adott a helyi vezetőknek az óvóhelyek rendbetételére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) azon határozatát, amely szerint július 25-ig helyre kell állítani az összes óvóhelyet Ukrajnában – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WARThis handout picture taken and released by Ukrainian Presidential press service on June 26, 2023 shows President Volodymyr Zelensky (Volodimir Zelenszkij) posing for a selfie with a serviceman at a gas station during a visit to Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine. Zelensky visited the frontline Donetsk region in the east of his country, which is partly occupied by Russian forces. According to a statement from his office, Zelensky visited military units involved in heavy fighting around the city of Bakhmut, and met soldiers relaxing at a highway gas station. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrainian Presidential press service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatát.
Fotó: AFP

Az erről szóló rendeletet hétfőn este tették közzé az elnöki honlapon. A bevezetésére amiatt került sor, mert az ukrán védelmi tanács nem találta kielégítőnek azokat a lépéseket, amelyeket a légoltalmi helyiségek használatra alkalmassá tételére tettek Zaporizzsja, Szumi, Zsitomir és Kijev megye több járásában és településén, valamint az ukrán fővárosban, Kijevben, a Kijev megyei Bila Cerkvában, továbbá Zaporizzsja, Herszon, Csernyihiv, Harkiv, Mikolajiv, Odessza, Szumi, Dnyipro és Konotop városban.

Az ukrán belügyminisztérium felmérése alapján az ukrajnai óvóhelyek mintegy harmada nincs megfelelő állapotban,

Kijevben pedig az óvóhelyek mindössze 15 százaléka felel meg a követelményeknek.

Az RNBO határozatában utasította a kormányt, a helyi kormányzói hivatalokat és az önkormányzatokat, hogy 

haladéktalanul vonják felelősségre

 az elégtelen állapotú óvóhelyek fenntartásáért és üzemeltetéséért felelős vezetőket és más tisztségviselőket.

Ezzel egyidejűleg a regionális és a kijevi városi katonai igazgatás a helyi önkormányzatokkal együtt azt az utasítást kapta, hogy július 25-ig biztosítsák a hozzáférést az óvóhelyekhez éjjel-nappal és akadálytalanul.

Az új szabályozás értelmében ezentúl kötelező lesz online elérhetővé tenni a lakosság számára a meglévő légoltalmi helyiségekkel kapcsolatos információkat.

Az ukrán védelmi tanács június 23-i ülésén vitatta meg a légoltalmi helyiségek állapotát, és a siralmas állapotok miatt Volodimir Zelenszkij már akkor személyi döntéseket helyezett kilátásba.

Putyin választás elé állítja a Wagner-haderő katonáit

A Wagner-haderő tagjai vagy a védelmi minisztériummal szerződnek, vagy Fehéroroszországba költözhetnek.

 

óvóhely Kijev Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek