Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke "magas árak, lopások és hazugságok, valamint szabad választások és demokratikus, európai Lengyelországért" jelszavakkal hívta fel az állampolgárokat egy kormányellenes tüntetésre. A felhívását több ellenzéki párt is követte. A tüntetésen Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője is részt vett.

TUSK, Donald; WALESA, Lech
A tüntetők Donald Tusk felhívására vettek részt a varsói megmozduláson.
Fotó: Pawel Supernak

"Azért vagyunk itt ma, hogy Lengyelország és Európa egésze is lássa erőnket, hogy mennyien vagyunk hajlandók a szabadságért, demokráciáért harcolni, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt" - mondta Tusk a tömegnek a beszédében. "Ezrek vagyunk, emberek ezrei Lengyelországgal a szívükben, lengyelek tízezrei, sőt milliói a tévék előtt, aki nem hagyták megtörni és megfélemlíteni magukat" - folytatta az ellenzéki politikus.

Rafal Trzaskowski varsói ellenzéki főpolgármester arról beszélt, hogy "szabad és bátor emberek közösségét" kell újjáépíteniük. "Demokratikus, nyílt és európai Lengyelországot akarunk" - hangoztatta, miközben a megmozdulás résztvevői transzparenseket tartottak fel, amelyeken egyebek között azt hirdették, hogy "Európa, bocsánatot kérünk a PiS miatt".

TUSK, Donald; WALESA, Lech
Donald Tusk, a vezetõ ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke és Lech Walesa volt Nobel-békedíjas lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori elnöke a kormányellenes tüntetésen.
Fotó: Czarek Sokolowski

 

A lengyel kormányfő viccesnek találta a szervezést

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint nem spontán civil tüntetésről van szó, hanem azt a lengyel politikai élet "öreg rókái" szervezték. A közösségi médiában közzétett beszédében a lengyel miniszterelnök kiemelte, hogy nincs ellenére a szabad véleménynyilvánítás függetlenül attól, hogy kitől ered. "Ez a demokrácia szépsége, hogy mindenkinek megvan ez a szabadsága, sőt még keményebb formái is ezen vélemények kifejezésének, amelyek a kormányzatot, valamint azt célozzák, amit a Jog és Igazságosság (PiS) csapataként teszünk, mindez nem vált ki jelentősebb méltatlankodást bennem" - jelentette ki Morawiecki.

"Egy kissé kacagásra késztet, amikor a sok-sok év politikai tapasztalattal rendelkező öreg rókák kormányellenes felvonulást szerveznek, és spontán civil tüntetésként próbálják beállítani" - tette hozzá.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Twitteren kommentálta az ellenzéki megmozdulást.

"Ma a Polgári Platform elnöke és Lengyelország volt elnöke a kormányzat megdöntésével próbálkoznak,

amely szakított a Donald Tusk és Radoslaw Sikorski (korábbi külügyminiszter) által megalkotott, Oroszországgal való kapcsolatok újraindításának politikájával" - írta mikroblogján Müller.

Lengyelországban az év ezen napját a kommunista uralom feletti győzelemként ünneplik, miután 1989. június 4-én tartották az első, részben szabad választásokat. A következő parlamenti választást ősszel lesz a közép-kelet-európai államban - írta meg az MTI.

 

Az előrelépés ellenére is aggódik a magyar és a lengyel jogállamiság miatt az uniós biztos

Sokan már a közelgő magyar uniós elnöki tisztséget is megtorpedóznák.