Nemzetközi gazdaság

Újabb falut foglaltak vissza az ukránok

Ukrajna azt állítja, már nyolc falut visszafoglalt az oroszoktól a régóta várt, két hete tartó ellentámadásban. Az ukrán erők a déli területeken nyomulnak előre.

Ukrajna a kéthetes ellentámadása alatt elűzte az orosz erőket a nyolcadik faluból – közölték az ukrán erők hétfőn. A sikert egy olyan településen érték el, amely az oroszok védelmi vonalának egyik megerősített részén fekszik. A falu az Azovi-tenger partvidékére vezető út közelében található.

Az ukrán katonák újabb falut foglaltak vissza.
Fotó: AFP

A településért heves harcok folytak. Vasárnap egy orosz tisztviselő azt közölte, hogy Ukrajna ellenőrzése alá vonta a déli Zaporizzsjai területen fekvő Pjatihatki falut. Később már azt mondta, hogy az orosz erők kiszorították onnan az ukránokat, majd hétfő reggel újból ellentámadásról számolt be – írja a Sky News.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes nemcsak Pjatihatki visszafoglalását jelentette be a nap folyamán, hanem azt is, hogy 

két hét alatt mintegy hét kilométerrel előrenyomultak az orosz védvonalakban, és 113 négyzetkilométernyi területet visszafoglaltak.

„A Berdjanszk és Melitopol irányában folytatott kéthetes támadó hadműveletek során nyolc települést szabadítottak fel” – írta a politikus a Telegram-csatornájára.

 

Az ENSZ szerint Oroszország ellehetetleníti az árvíz sújtotta területek megsegítését

A Moszkva által ellenőrzött Kahovka-gát június 6-i felrobbantását követően árvíz sodorta el Dél-Ukrajna területeit.

 

ukrán ellentámadás visszafoglalás Piatykhatkij Ukrajna Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek