Nemzetközi gazdaság

A készpénz betiltásának lehetőségeit vizsgálja Ukrajna

A készpénzmentességet a kényelmi funkciók mellett a korrupció visszaszorítása is motiválja. Az országban a kenőpénzek 99 százalékát készpénzben fizetik.

A közelmúltban olyan információk láttak napvilágot, amely szerint Ukrajnában teljesen elhagynák a készpénz használatát. Korábban az Ukrán Nemzeti Bank első helyettesét kérdezték arról, készen áll-e a bankrendszer egy ekkora változásra. Akkor Katerina Rozskova azt állította, hogy igen, ennek ellenére egy bizonyos mennyiségű készpénznek forgalomban kell lennie – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian national currency Hryvnia
Fotó: AFP

Szintén ezt a témát fejtegette az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője, Rosztiszlav Surma. Szerinte erre a lépésre amiatt van szükség, mert az ukránok kevés adót fizetnek, és ezzel is csökkenteni szeretnék a korrupció mértékét az országban.

Surma hangsúlyozta, hogy már elemzik annak a lehetőségét, hogy az ország teljes gazdaságát készpénzmentesre állítsák át. Ez hozzájárulhatna a korrupció és a megvesztegetés visszaszorításához.

A kenőpénzek 99 százalékát készpénzben fizetik ki

– jelentette ki.

Hozzátette: annak érdekében, hogy még a távoli falvakban élő idősek számára is kényelmes legyen a készpénz nélküli élet, Ukrajnában 100 százalékos lefedettséget akarnak elérni a bankterminálokkal.

Visszahozzák a háború előtti adórendszert Ukrajnában

Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta a háború elején bevezetett vállalkozói adókedvezmények visszavonását.

 

Ukrajna készpénz készpénzmentes fizetés korrupció
Kapcsolódó cikkek