A japán cégek 3,58 százalékos, havi 10 560 jen (25 200 forint) béremelést ajánlottak fel a munkavállalóknak az idei tárgyalásokon, ami a legnagyobb növekedés az 1993-as, 3,9 százalékos emelés óta – közölte szerdán a szigetország legnagyobb szakszervezeti csoportja, a Rengo. A kis- és középvállalkozások (kkv) 3,23 százalékkal növelték a fizetéseket, ami szintén a legnagyobb emelés az elmúlt három évtizedben.

Kyoto,,Japan,-,November,27,,2016:,People,Visit,Nishiki,Market
Fotó: Shutterstock

A Rengo felmérése azt mutatja, hogy a béremelések – amelyekről először a legnagyobb munkaadóknál működő szakszervezetek számoltak be márciusban – mostanra a kkv-k dolgozóira is kiterjednek. Az idei a második egymást követő éves emelkedés. Az elemzők szerint az és a krónikus munkaerőhiány felhajtja a fizetéseket, amelyek jövőre tovább nőhetnek, így a reálbérek is emelkedhetnek – írja a Reuters.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a béremelés segít elérni a 2 százalékos inflációs célt jövőre, ami nyomás alatt tartja a központi bankot, hogy felhagyjon a laza monetáris politikával, amelyet a pénzromlás mértékével indokoltnak. A távol-keleti országban májusban éves szinten 3,2 százalékra lassult az infláció az áprilisi 3,5 százalékról, ez ugyan irigylésre méltónak számít Európában, de a japánok korábban a deflációhoz szoktak.

Ez jól jön Kisida Fumio kormányának is, mivel a gyenge jen, a magasabb importárak és az infláció miatt nőttek a megélhetési költségek, a béremelés pedig fontos ígérete volt a miniszterelnöknek. A felkelő nap országában a fizetések a 1990-es években kipukkadt ingatlan- és eszközbuborék óta gyakorlatilag stagnálnak, és jelenleg is jóval elmaradnak az OECD-tagországok átlagától. A Japán Üzleti Szövetség (Keidanren) felmérése szerint a nagyvállalatok nyári bónuszkifizetései idén a második egymást követő évben nőttek 3,9 százalékkal.

Erre az öt japán részvényre fogad Warren Buffett, eddig nagyon bejött a számítása

Jócskán megnövelte a japán részvényekben meglévő kitettségét a legendás amerikai befektetési guru, Warren Buffett fémjelezte Berkshire Hathaway. Az omahai központú holdingtársaság öt szigetországi vállalatban vett fel nagyobb pozíciókat, így átlagosan már 8,5 százalékot meghaladó tulajdonrésszel rendelkezik bennük. Az összesített piaci értéke alapján ez az Egyesült Államokon kívüli legnagyobb részvénybefektetése a vállalatnak.