Továbbra is kitart a Barbie népszerűsége, a filmet a megjelenése utáni második hétvégén is rengetegen nézték meg. A Comscore médiaelemző cég becslései szerint 93 millió dolláros jegyárbevételt hozott péntektől vasárnapig. Greta Gerwig alkotása az Egyesült Államokban 351 millió, világszerte pedig 775 millió dollárt hozott a készítőknek a július 20-i bemutatója óta. Christopher Nolan rendező Oppenheimer című filmje az első hétvégén 46,2 millió dollárt kasszírozott. A Universal az Egyesült Államokban és Kanadában 174 millió dollárt, világszerte pedig 400 millió dollárt keresett a filmen eddig – tudta meg a Reuters.

Grove's Theater marquee announcing the opening of "Barbie" movie is pictured in Los Angeles California, on July 20, 2023. "Oppenheimer" is facing off against "Barbie" in the biggest clash of Hollywood summer blockbusters, with both opening on the same day in a duel the media has dubbed "Barbenheimer". (Photo by VALERIE MACON / AFP)
Az Oppenheimer és a Barbie világszerte kasszasiker filmek a mozikban.
Fotó: AFP

A J. Robert Oppenheimer fizikusról és az atombomba elkészítéséről, valamint a játékbabáról szóló filmeket együttesen Barbenheimernek hívja a köznyelv, mivel viszonylag ritka, hogy két kasszasikert ugyanazon a héten bemutassanak. Greta Gerwig, a Barbie rendezője, a filmtörténet eddigi legsikeresebb női filmkészítője abból a szempontból, hogy az alkotása a legnagyobb értékű jegyértékesítést produkálta az első hétvégén.

Összehasonlítva a két film fogadtatását, a Barbie több országban felháborodást váltott ki. Míg Franciaországban a film plakátja okozott megbotránkozást, Pakisztánban betiltották a film vetítését. Az Oppenheimer már nem ennyire megosztó a világban, ám még így is van ország, amelynek a kormánya az alkotás cenzúráját követeli.

India szerint az Oppenheimer megsértette a hindukat és a szent könyvüket

Christopher Nolan filmje J. Robert Oppenheimer elméleti fizikus szerepét mutatja be a Hirosimára és Nagaszakira 1945 augusztusában ledobott atombombák elkészítésében. A mozgókép egyik jelenetében a főszereplő egy szexuális aktus közben azt mondja, hogy „én lettem a halál, a világok elpusztítója”. A jelenet kiváltotta indiai jobboldali csoportok felháborodását, Uday Mahurkar, India információs biztosa szerint a jelenet „egymilliárd hindu vallási meggyőződése elleni közvetlen támadás”, és a Bhagavad-Gíta – a hinduizmus vallásainak egyik legszentebb könyvének – „megsértése”. Mahurkar követeli a rendezőtől a jelenet kivágását. Ha Nolan ezt nem teszi meg, akkor India cenzúrázza a filmet. 

A fizikus által idézett mondat a szent könyvben Ardzsuna és a lelki vezetője, Krisna között hangzik el, amikor is Ardzsuna a csatatéren tétovázott megölni a rokonát. Krisna azzal adott erőt a férfinak a harchoz, hogy az kötelessége a királyság fennmaradása érdekében, Oppenheimer a vitatott idézettel Ardzsuna szerepében láttatta magát – írja a The Wall Street Journal.

A gazdaságot is pörgeti a Barbenheimer

A Barbie és az Oppenheimer akkora siker a mozikban, hogy a hatás már a gazdasági statisztikákban is meglátszik.