Az adatok alapján egyelőre nehéz megjósolni az ING elemzői szerint, hogy folytatódott-e a második negyedévben is az eurózóna technikai recessziója. A csütörtökön nyilvánosságra hozott ipari termelési adatok azt mutatják, hogy a termelés viszonylag alacsony aktivitási szinten stagnál.

The automotive bodies of a EQS Mercedes-Benz passenger car (R on top) and S-Class models are transported automatically at the "Factory 56", a completely digitalized assembly line, at the Mercedes-Benz manufacturing plant in Sindelfingen, southern Germany, on February 13, 2023. Mercedes-Benz will present their 2022 annual results on February 17, 2023. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)
Ágazatokként nagyok a különbségek a teljesítményben. Fotó: AFP

Az ipari termelés májusban csak 0,2 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest a várt 0,3 százalék helyett az áprilisi 1 százalékos növekedés után, vagyis második egymást követő hónapban teljesített gyengén, miután márciusban 3,8 százalékkal zuhant.

Éves bázison 2,2 százalékos visszaesést mértek az elemzők által várt 1,2 százalékos csökkenés helyett, vagyis negatívba fordult az áprilisban még 0,2 százalékos bővülési trend.

Az ING szerint az aktivitás így változatlanul jócskán a 2022-es átlag alatt maradt a gyengülő globális növekedés miatt, ami mérsékli a keresletet.
Az elmúlt hónapokban stagnált az ipari termelés, bár ágazatonként nagy különbségek mutatkoznak, ami az egyes szektorokat az elmúlt években ért sokkhatásoknak tudható be. Jelenleg az ellátási lánc problémái által leginkább sújtott ágazatok még mindig pozitívan járulnak hozzá az ipari termelés éves növekedéséhez. 

France cahors pierre fabre laboratories interior pharmaceutical factoryFrance, Lot, Cahors, Pierre Fabre Laboratories, interior of a pharmaceutical factory (Photo by SPANI Arnaud / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
A gyógyszeripar profitált a koronavírus-járványból, a teljesítménye most ingadozóbb.
Fotó: AFP

A világjárványból sokat profitáló ágazatok – például a gyógyszeripar – ingadozóbb termelési teljesítményt mutatnak, az energiatermelés és az energiaigényes ágazatok pedig negatív irányba befolyásolják a növekedést.

A bank elemzői az elkövetkező hónapokra vonatkozóan továbbra is gyengeségre számítanak, mivel a felmérések szerint várhatóan elfogynak az elmaradt megrendelések, újakból pedig még kevesebb lesz. A globális kereslet gyenge időszakon megy keresztül, és ez a feldolgozóipar visszafogott kilátásaiban is tükröződik.

Employees of German car maker Mercedes-Benz work on the bottom side of an EQS passenger car at the 'Factory 56', a completely digitized assembly line, at the Mercedes-Benz manufacturing plant in Sindelfingen, southwestern Germany, on February 13, 2023. Mercedes-Benz will present their 2022 annual results on February 17, 2023. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)
A feldolgozóipar gyengeségét erőteljes növekedéssel kellene ellensúlyoznia a szolgáltatási szektornak.
Fotó: AFP

A második negyedévben a növekedésére gyakorolt hatás egyértelmű. A termelésnek júniusban erőteljes fellendülésre lenne szüksége ahhoz, hogy az első negyedévhez hasonló átlagos termelési szintet érjen el, ez azonban irreálisnak tűnik a negatív beszerzésimenedzser-indexek és üzleti hangulatindexek alapján. Az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom újabb negyedéves visszaesése valószínűsíthető inkább.

A gazdaság áruforgalmi része mindezek alapján valószínűleg recesszióban maradt. A szolgáltatásokról kevesebb köztes adat áll rendelkezésre, de az biztos, hogy az ágazatnak nagyon jól kellene teljesítenie ahhoz, hogy GDP-növekedés legyen.

Az ING elemzése szerint valószínű ezért, hogy az euróövezet gazdasága a második negyedévben is a nulla százalék körüli növekedési határon mozgott, meghosszabbítva a gazdasági tevékenység jelenlegi stagnálási szakaszát.