Gyengélkedik a forint a hétfő délelőtti kereskedésben, az euró–forint keresztárfolyam két hete nem látott magasságba, 374–375 közé emelkedett. A magyar fizetőeszköz szempontjából hátrányos folyamatok zajlanak a földgáztőzsdéken, az Európában irányadó holland TTF-en augusztusi szállításra 5 százalékkal, 40 euró fölé nőtt a megawattóránkénti ár. 

Hungarian,Forint,20000,Huf,Banknote.,Hungary,Money,Note,Currency.,3d
Hungarian Forint 20000 HUF banknote. Hungary money note currency. 3D illustration abstract concept of business, economy, finance, crisis and banking.
Fotó: Shutterstock

A KBC elemzői így látják a forint piacát:

A héten érkezik a friss magyar inflációs adat, ez még akár megmozgathatja a forintot is, hiszen az MNB előtt további tér nyílhat, hogy csökkentsen az irányadó kamat mértékén, ez pedig akár további forintgyengülést eredményezhet. Technikailag is látható, hogy az euró/forint áttörte az 50 napos mozgóátlagát, ami nem jelent kedvező hírt a forint számára, igaz, továbbra is igen szűk sávban mozog a devizapár árfolyama.

 

A piaci konszenzus szerint júniusban 20,2 százalék volt az éves inflációs ráta. De a kedvező bázishatás, valamint az élelmiszer-, a tartós fogyasztási cikkek és az energiaárak csökkenése miatt nagyobb esést vár az ING Bank, prognózisuk szerint 19,9 százalékra mérséklődött a fogyasztói árak növekedése éves szinten. Elemzőjük szerint a földgáz árának növekedése elsősorban a cseh koronát és a forintot helyezheti nyomás alá, ha azonban az energiatőzsdéken konszolidálódik a helyzet, az euró–forint gyorsan visszatérhet a 370-es szint alá.