A nehéz gazdasági környezet miatt évente 6 milliárd eurót hagyna a cégeknél a német pénzügyminisztérium – tudta meg a Reuters. Az adókedvezményt várhatóan a növekedési lehetőségekről szóló törvénytervezetbe építik be, a jogszabállyal szeretnék a német gazdaságot versenyképesebbé tenni.

Cabinet meeting
Christian Lindner minisztériuma a német gazdaság ösztönzésén és adókedvezményeken dolgozik.
Fotó: AFP

A jogszabálytervezet összesen csaknem 50 adópolitikai intézkedést tartalmaz majd, amelyek főként a kis- és középvállalkozásokat célozzák.

A források szerint Christian Lindner pénzügyminiszter nagyobb adókedvezményeket biztosítana a kutatásra és fejlesztésre. Sőt, lehetővé tenné, hogy a vállalkozások több veszteséget számíthassanak be más pénzügyi évek nyereségébe, valamint könnyebben leírhassák a kis értékű eszközöket. Fontos cél a vállalatok klímavédelmi beruházásainak ösztönzése. Így nem meglepő, hogy bizonyos adókedvezményeket a cégek akkor vehetnek igénybe 2024 és 2027 között, ha klímabarát befektetéseket hajtanak végre.

A hírügynökség értesülését támasztja alá Lindner szerdai Twitter-bejegyzése is, amelyben arról írt, hogy „ritkán volt olyan fontos a gazdaság ösztönzésére, mint manapság”.

A kereskedelmi szövetség üdvözölte a terveket.

A német kormány gazdaságösztönzésére nagy szükség van, ugyanis az ország technikai recesszióba került.

Tovább romlik az üzleti hangulat Németországban

Az Ifo szerint viharfelhők gyülekeznek Európa legnagyobb gazdasága felett.