A Rhone folyó magas hőmérséklete miatt július 22-től a felére csökkentik a 3,6 gigawattos Bugey atomerőmű teljesítményét, ami az igényeknek megfelelően változhat – közölte a létesítmény üzemeltetője, az EDF. Az erőmű egyik reaktorát a július 15-i, Bastille-napi ünnepi hétvégén leállították a hőmérséklet miatt, és hétfőn kapcsolták vissza. Ugyanez történt tavaly is, de akkor több erőműben kellett intézkedni.

FRANCE - BUGEY NUCLEAR POWER PLANT
Saint Vulbas, France, 2022-08-06. Nuclear power plant of Bugey in Ain. The nuclear power plant has obtained a derogation to release warmer water into the Rhone river until September 11, in order to continue to operate despite the drought and heat waves. Photography by Nicolas Liponne / Hans Lucas.Saint Vulbas, France, 2022-08-06. Centrale nucleaire du Bugey dans l Ain. La centrale nucleaire a obtenue une derogation pour rejeter de l eau plus chaude dans le Rhone jusqu au 11 septembre, afin de continuer a fonctionner malgre la secheresse et les vagues de chaleur. Photographie de Nicolas Liponne / Hans Lucas. (Photo by Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Nicolas Liponne

A Reuters szerint a folyó hőmérséklete ma éri el a csúcsot, valamivel több, mint 23 Celsius-fokot, ami meghaladja azt a 20 fokos határértéket, amelynél már termelési korlátozások bevezetésére kerülhet sor. Tegnap Franciaország több déli településén megdőltek a melegrekordok a napok óta tartó kánikula következtében, elsősorban az Alpokban, a Pireneusokban és Korzika szigetén. A Pireneusokban a hőmérő higanyszála először emelkedett 40 Celsius-fok fölé: az 550 méteres magasságban található Verdun településen 40,6 Celsius-fokot mértek.

A francia Alpok sítelepein is megdőltek a melegrekordok: Alpe d’Huezben, 1860 méteres magasságban 29,5 fok volt kedd délután, míg Avrieux-ben, 1104 méteren 36 fokot mértek. Az extrém hőség számtalan régiót és országot érint, Európában a tavalyi volt a valaha legmelegebb nyár, az energiahálózatokat a hűtési igény terhelte, miközben a szárazság a mezőgazdasági termelésre sem volt jó hatással. 

A tavaly nyári hőhullám 61 ezer európait ölt meg, a kánikulával leginkább sújtott mediterrán országok közül Olaszországban 18 010, Spanyolországban 11 324 haláleset történt.

Ráadásul a kontinens legforgalmasabb kereskedelmi vízi útja, a Rajna gyakorlatilag hajózhatatlanná vált 2022-ben. Az idei forró júniust egy olyan július követi, amelyben már most a történelem tíz legmelegebb napját jegyezték fel. Minden jel arra utal, hogy 2023 lesz az emberiség legmelegebb éve, a hőség Európa nagy részét, az Egyesült Államokat és Ázsiát is elárasztotta. Rómában már a szabadtéri építkezéseket is leállították, de a múlt héten a paksi atomerőmű teljesítményét is csökkentették a Duna magas hőmérséklete miatt.

Akkora a hőség, hogy Toscanában a tehenek is ventilátorokat kaptak

Ventilátorokkal és hűsítő zuhannyal segítik a szarvasmarhákat a rendkívüli hőség elviselésében Toscana tartomány istállóiban – közölte a Coldiretti termelői szövetség kedden. Firenze városában a hőmérő higanyszála elérte a 40 Celsius-fokot, de a környékbeli dombokon és földeken is napok óta tartósan 35 fok feletti a nappali meleg. A Coldiretti közlése szerint a tehénistállóknak folyamatos vízellátásra van szükségük, mivel az állatok naponta akár 140 liter vizet is megisznak fejenként, majdnem a kétszeresét, mint a kevésbé meleg időszakokban