Túl derűlátó módon ítélik meg a piaci szereplők annak az esélyét, hogy a jegybankoknak Európában és Amerikában sikerül nélkül megfékezniük az inflációt – mondta hétfőn megjelent nyilatkozatában a világ legnagyobb intézményi kötvényalap-kezelőjének vezetője.

United,States,Economy, inflation, recession
Fotó: Shutterstock

Daniel Ivascyn, az 1800 milliárd dollárnyi tőkét kezelő Pimco befektetési igazgatója a Financial Timesnak kijelentette: keményebb landolásra készül, mint más befektetők, mivel a legbefolyásosabb jegybankok a kamatemelési kampányuk folytatását tervezik.

Minél nagyobb a késztetés a további szigorításra, annál nagyobb a kockázata a szélsőségesebb gazdasági kilátásoknak

– fogalmazott a Pimco befektetési vezetője.

Ivascyn hangsúlyozta: a korábbi kamatemelések tapasztalata az, hogy a hatás jellemzően öt-hat negyedév késleltetéssel jelentkezik.

 Hozzátette: cégének az a véleménye, hogy a piac túlságosan bízik a jegybanki döntések minőségében, és abban, hogy a jegybankok képesek kedvező eredmények elérésére.

A Pimco befektetési igazgatója szerint a piaci szereplők annak az esélyét is túl derűlátó módon ítélik meg, hogy a jegybankok képesek lesznek a hozamgörbékből levezethető gyorsaságú kamatcsökkentésekre. Emellett valós problémának nevezte az inflációt, és azt valószínűsítette, hogy 

amíg az inflációs ráta bőven a célszintek felett jár, a jegybankok számára nehéznek bizonyulhat a kamatcsökkentés a gazdaság teljesítményének gyengülése közepette is.

A legbefolyásosabb jegybankok közül a Bank of England, az amerikai Federal Reserve és az euróövezeti jegybank (EKB) gyors szigorítási ciklusokat folytat a jelenlegi inflációs környezetben.

A brit jegybank – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja – eddig tizenháromszor emelte az irányadó kamatát azóta, hogy 2021 decemberében 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte a monetáris politikájának a jelenlegi szigorítási ciklusát. Az 50 bázispontos júniusi kamatemeléssel elért 5,00 százalékos alapkamat másfél évtizedes csúcs: legutóbb 2008 áprilisában, közvetlenül a globális pénzügyi válság előtt járt ezen a szinten a Bank of England irányadó kamata.

Júniusra a piaci szereplők és az elemzők szinte egyöntetűen 25 bázispontos kamatemelést vártak a Bank of England részéről. A kamatemelési sorozat fő hajtóereje a négy évtizede nem tapasztalt ütemű brit

Az éves összevetésű inflációs ütem Nagy-Britanniában szeptember és március között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot. A tavaly októberi 11,1 százalékos ütemnél gyorsabb éves inflációt legutóbb 1981 októberében mértek. Áprilisban 8,7 százalékra csökkent ugyan a tizenkét havi inflációs ráta, de ez is fél százalékponttal meghaladta az akkori piaci és elemzői várakozásokat.

Ráadásul a lassulási folyamat ezen a szinten egyelőre meg is torpant: a brit statisztikai hivatal adatai szerint májusban is 8,7 százalékos volt az éves összevetésben számolt infláció Nagy-Britanniában.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a tizenkét havi infláció jelenleg több mint a négyszerese a jegybanki célszintnek.